Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Wykorzystanie potencjału młodzieży w budowaniu odporności na zmiany klimatu – globalna inicjatywa Nestlé i UNESCO

Wykorzystanie potencjału młodzieży
Powrót do informacji prasowych

Sto zespołów młodych innowatorów społecznych otrzyma granty na rozwój kluczowych umiejętności i rozwiązań, które będą koncentrować się na zrównoważonych systemach żywnościowych, regeneratywnych praktykach rolniczych, ograniczaniu skutków zmian klimatycznych lub innowacjach w zakresie cyrkularności opakowań. Celem inicjatywy jest bezpośrednie lub pośrednie wsparcie 500 000 osób.

Inicjatywa bazuje na sukcesie programu pilotażowego uruchomionego w Ameryce Łacińskiej w 2023 r., który zaangażował 20 młodych liderów i przyniósł korzyści 130 000 członkom społeczności. Celem Youth Impact: Because You Matter jest zwiększenie globalnego zasięgu, skupiając się na wyzwaniach dotyczących systemów żywnościowych, co ma duże znaczenie dla Nestlé jako firmy spożywczej.

Jednym z projektów pilotażowych, o których warto wspomnieć, jest Earth-IoT: Conectando el Campo. Wykorzystano w nim narzędzia cyfrowe do poprawy wydajności, rentowności i zrównoważonego rozwoju na obszarach wiejskich w Meksyku. Inicjatywa ta zaowocowała 50% wzrostem prognozowanych dochodów wśród rolników, 40% redukcją zużycia nawozów oraz 30% spadkiem zużycia wody i energii. Dzięki temu udało się znacznie obniżyć ślad węglowy w całym cyklu rolniczym.

Młodzi ludzie mierzą się dziś z trudnościami ze znalezieniem pracy, ponieważ brakuje im umiejętności poszukiwanych przez pracodawców. Problem ten jest szczególnie widoczny w sektorze rolnospożywczym, gdzie wskaźnik niedopasowania kompetencji jest najwyższy. Jednocześnie młodzież wykazuje mniejsze zainteresowanie rolnictwem, mimo rozwoju tego sektora. Zdobywanie nowych kompetencji staje się kluczowe w obliczu rosnącego zapotrzebowania na zrównoważoną produkcję żywności i konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego dla zwiększającej się populacji.

Z tego powodu Nestlé i UNESCO chcą wspierać osoby w wieku 18-30 lat w tworzeniu i realizacji pomysłów biznesowych, które mają uczynić produkcję, przetwórstwo, transport i konsumpcję żywności bardziej zrównoważonymi i odpornymi na zmiany klimatu. Jednocześnie celem projektu jest dążenie do wzmocnienia gospodarek i podniesienia wskaźników zatrudnienia osób młodych

„Dobrze wykwalifikowana przyszła kadra oraz stabilny łańcuch dostaw surowców są kluczowe dla długoterminowego sukcesu Nestlé”. – powiedział Laurent Freixe, CEO Nestlé. „Stoimy przed wyzwaniem wyżywienia rosnącej populacji, jednocześnie mierząc się z przyczynami i skutkami zmian klimatycznych. To istotne problemy, które wymagają konkretnych działań. Dlatego wspieramy młodych innowatorów w ich realizacji”.

Youth Impact: Because You Matter zapewni uczestnikom szkolenia i programy mentorskie dostosowane do potrzeb i priorytetów młodych ludzi. Część szkoleń zostanie zrealizowana przez platformę Nestlé Youth Entrepreneurship Platform (YEP), która będzie także głównym narzędziem sześciomiesięcznego programu rozwijania kompetencji.

Program jest częścią inicjatywy Nestlé needs YOUth, która w ciągu ostatniej dekady pomogła dziesięciu milionom młodych ludzi zwiększyć ich możliwości ekonomiczne. Wspomniane aktywności wzmacniają również długoterminowe zaangażowanie firmy w rozwój młodzieży w ramach nowe strategii, obejmującej wsparcie w zdobywaniu kompetencji przyszłości do 2030 roku. Celem podejmowanych działań jest kształtowanie kolejnego pokolenia pracowników, “agroprzedsiębiorców” i przedsiębiorców z branży spożywczej.

Nabór wniosków ruszył 18 marca, a zainteresowane osoby mogą dowiedzieć się więcej o inicjatywie i złożyć aplikację za pośrednictwem platformy: Youth Impact – Because You Matter | UNESCO x Nestlé.