Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Default Page Title
Szkolenie z autoprezentacji okiem laureatek
Każdy z nas poprzez swoje zachowania, gesty czy mimikę – w sposób niewerbalny komunikuje się z otoczeniem. Dlatego tak ważne jest, aby zgłębiać tajniki sztuki autoprezentacji. Laureatki II edycji ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé opowiadają, czego nauczyły się podczas szkolenia z autoprezentacji. Jak zgodnie podkreślają nowe umiejętności zostaną przez nie wykorzystane również w codziennym życiu.
Szkolenie z autoprezentacji było świetną nagrodą w konkursie NHW. Śmiało mogę przyznać, że przekazane informacje na pewno przydadzą się w życiu nie tylko studenta, ale także dietetyka, którego zawód opiera się głównie na umiejętności przekazywania swojej wiedzy pacjentom. Jako specjaliści do spraw żywienia musimy być nauczycielami i wsparciem dla osób, które się do nas zgłaszają. Ważne jest, aby dopasować sposób edukowania pacjenta do jego usposobienia i charakteru. Podchodząc do każdego pacjenta indywidualnie, mamy większą szansę osiągnięcia sukcesu w dietoterapii. Dobra komunikacja i odpowiednie podejście są podstawą skutecznej terapii żywieniowej – mówi Sylwia Wychowałek z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Tego samego zdania jest Justyna Lenda z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego – Musimy stale pogłębiać nie tylko naszą wiedzę, lecz także zdolności, które reprezentuje diet coach. To głównie dzięki umiejętnościom odpowiedniego podejścia od strony psychologicznej i właściwej autoprezentacji jesteśmy w stanie skutecznie edukować i pomagać naszym przyszłym pacjentom. Obecnie dietetyk musi być nie tylko doskonałym specjalistą w wielu dziedzinach nauki, lecz także idealnym sprzedawcą swoich usług.
Monika Gackowska z Collegium Medicum w Bydgoszczy mówi – Szkolenie z autoprezentacji przeprowadzone w sposób niekonwencjonalny i ciekawy, pozwoliło mi uwolnić się od schematu powielanego podczas nauki w szkole oraz na uczelni. Zarówno w teorii, jak i w praktyce, dowiedziałam się, jak tworzyć prezentację i korzystać z „mowy ciała”, aby zainteresować słuchaczy swoim wystąpieniem oraz dostarczyć im jasny przekaz. Na szkoleniu poruszono również kwestie komunikacji interpersonalnej – tak ważnej w codziennej praktyce zawodowej dietetyka.
Zdobyte kompetencje zapewne wykorzystam, prowadząc wszelakie prezentacje, prelekcje, szkolenia ale także podczas bezpośredniej rozmowy np. z pacjentem podczas wywiadu żywieniowego. Dowiedziałam się, w jaki sposób przekazać ważne informacje w krótkim czasie i osiągnąć zamierzony sobie cel. Wydaje się być niemożliwe? A jednak! Należy zapamiętać tylko kilka ważnych zasad i ułożyć je w całość. Dodatkowo dzięki praktycznym ćwiczeniom utrwaliłam w sobie te zdolności i teraz bez problemu podejmę każde wyzwanie – podsumowuje Dorota Sikoro, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Dietetyk – człowiek wielu umiejętności, czyli o szkoleniu z autoprezentacji słów kilka
Piramida żywności, indeks glikemiczny, celiakia czy tabela wartości odżywczych to tylko niewielka część trudnych definicji, z wyjaśnieniem których osoby, nie zajmujące się dietetyką, mogłyby mieć niemałe trudności. Ale czy znajomość naukowych terminów wystarczy, by być ekspertem ds. żywienia? Bez wątpienia nie!
O szkoleniu z autoprezentacji, w którym uczestniczyły laureatki II edycji ogólnopolskiego projektu żywieniowego Nestlé, opowiada prowadząca szkolenie, Barbara Labudda, prezes Agencji Synertime.
Nie od dziś wiadomo, że niezależnie od branży, w jakiej się pracuje, w pracy zawodowej liczą się zarówno wiedza, jak i doświadczenie. Obecnie, co bardzo mnie cieszy, coraz częściej docenia się także SPOSÓB przekazywania informacji. Dietetyk, którego praca w głównej mierze opiera się na kontakcie z drugą osobą, bez wątpienia powinien rozwijać tę umiejętność.
Przygotowując się do szkolenia, zadałam sobie pytanie: czego ja sama oczekiwałabym od dietetyka? Oczywiście szerokiej wiedzy i komplementarnego podejścia do rozwiązania moich potencjalnych problemów żywieniowych, ale dodatkowo na pewno też kreatywności w działaniu, czyli takiego wyjścia poza schemat, myślenia „out of the box”. To jest właśnie recepta na sukcesu! Dlatego szkolenie opierało się przede wszystkim na trochę nietypowych zadaniach praktycznych :-), z którymi dziewczyny mimo początkowych obaw, poradziły sobie rewelacyjnie! Świetnie wypadły w wyzwaniu aktorskim czy 3-minutowej autoprezentacji. Laureatki pozytywnie zaskoczyły mnie swoją pomysłowością. Ich zaangażowanie w wykonywane zadania już na szkoleniu przyniosło pierwsze efekty – sposób realizacji zadań pokazał, że bardzo szybko zrozumiały istotę sztuki prezentacji :-).
A co sądzą same laureatki o szkoleniu? Dowiemy się już niedługo. Czekajcie na kolejną relację!
Drugie oblicze konferencji
O swoim udziale w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością w Zawierciu i o potrzebie nieustannego poszerzania swojej wiedzy i umiejętności opowiada Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.
Kiedy już mi się wydaje, że wiem „wszystko” w temacie żywienia, to trafiam na konferencję, która znów uczy mnie pokory i pokazuje, na jak wiele pytań, stawianych przez wybitnych naukowców, profesorów i moich żywieniowych autorytetów, powinnam szukać odpowiedzi.
IV Zjazd Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością w Zawierciu przeszedł już do historii, ale dla mnie rozpoczął się nowy etap zgłębiania i porządkowania wiedzy o tym globalnym, wciąż rosnącym, problemie. W chwili obecnej ponad 18 mln Polaków ma problem z nadwagą i otyłością, dlatego objęcie ich odpowiednią opieką i leczeniem jest niezwykle istotnym wyzwaniem. IV Zjazd PTBO był okazją do wymiany poglądów i doświadczeń lekarzy rożnych profesji w temacie leczenia otyłości (na wydarzeniu nie zabrakło dietetyków, diabetologów, chirurgów, bariatrów, kardiologów, pediatrów, psychiatrów, ginekologów czy endokrynologów). Każdy z nich w swojej codziennej praktyce spotyka się z pacjentami, którzy cierpią na otyłość i związane z nią następstwa. Na konferencji obecni byli również goście z zagranicy (prof. Renato Pasquali czy prof. Marija Pfeifer), którzy przedstawili ciekawe badania naukowe dotyczące m.in. endykronologicznych wpływów na otyłość.
Nieodłącznym elementem każdej konferencji są wartościowe dyskusje. W przypadku IV Zjazdu PTBO nie mogło być inaczej. Najwięcej różnych, a przez to niezwykle wartościowych opinii wywołały tematy o skuteczności diet odchudzających vs. operacja bariatryczne czy priorytetyzacja leczenia poszczególnych następstw otyłości (cukrzyca, zespół metaboliczny, depresja). Jednak myślą przewodnia całej konferencji, która była wielokrotnie powtarzana przez głównego organizatora, prof. Magdalenę Olszanecką-Glinianowiecz, było holistyczne podejście do leczenia pacjenta otyłego. Współpraca i spójność leczenia osoby otyłej przez lekarzy wielu specjalności sprawi, że jego leczenie będzie skuteczniejsze, krótsze i zdecydowanie łatwiejsze dla obu stron.
Podobnie jest z poszerzaniem swojej wiedzy i umiejętności – musimy pamiętać, że nasze podejście do rozwoju kariery zawodowej powinno również mieć wymiar holistyczny. Praca własna, udział w różnego typu szkoleniach i konferencjach to tylko niektóre ze sposobów rozwoju. Zachęcam każdego obecnego i przyszłego dietetyka, aby, gdy tylko ma taką możliwość, uczestniczył w tego typu wydarzeniach. Dzięki takim aktywnościom poszerzamy swoje horyzonty, zyskujemy nowe spojrzenie na stare problemy, uczymy się pokory, ale również rozpoczynamy poszukiwania rozwiązań oraz ścieżek, które dotychczas wydawały nam się niemożliwe w codziennej pracy z naszymi pacjentami.
Do zobaczenia na kolejnym Zjeździe, tym razem w Białowieży:-)
4.09.2013
Z wizytą w Kaliszu
Justyna Kondratowicz, zwyciężczyni II edycji konkursu NHW, opowiada o wizycie praktykantów Nestlé w fabryce WINIARY w Kaliszu.
Czy możliwe jest, żeby praktykanci z biura Nestlé w Warszawie oraz fabryk zlokalizowanych w całej Polsce nie wiedzieli jak wygląda fabryka wiodącej w Polsce marki kulinarnej? Oczywiście, że nie! Dlatego też pod koniec sierpnia zabrano nas na 2 dni do fabryki WINIARY, mieszczącej się w Kaliszu, gdzie produkowane są wyroby kulinarne i kaszki.
Do Kalisza przybyliśmy około godziny 11 i w ekspresowym tempie zakwaterowaliśmy się w naszym akademiku o wdzięcznej nazwie: Bulionik. Następnie przeszliśmy szkolenie z zasad bezpieczeństwa oraz nałożyliśmy specjalny strój: fartuch, kamizelkę, czepki, maski oraz obuwie ochronne. Jeszcze tylko pamiątkowe zdjęcie i byliśmy gotowi na podbój fabryki!
Po poszczególnych działach oprowadzali nas specjaliści, których nie sposób było zagiąć pytaniami. To dobrze, bo mogliśmy dowiedzieć się, jak produkowane są sosy, majonezy czy kaszki. Pytaliśmy również o skład popularnych zup, co kryje się w wielkich Big Bag’ach i jak wyglądają mieszadła ślimakowe. Najciekawszym doświadczeniem była możliwość zapoznania się z działaniem systemu zabezpieczeń na linii technologicznej, gdzie produkowany jest Majonez Dekoracyjny, a także ocena sensoryczna majonezów i sosów, których nie ma nawet na rynku polskim!
Po intensywnych godzinach w fabryce, pozostał obiad: jako jeden z pięciu zalecanych posiłków w ciągu dnia:) oraz wieczorna integracja. Zabawy, jakie przygotowali dla nas praktykanci z Kalisza, przeszły nasze najśmielsze oczekiwania! Nie obyło się bez degustacji bulionów, jedzenia galaretek na czas, kalamburów, karaoke, a nawet tworzenia spotu reklamowego!
Jak laureaci spędzają wakacje?
Letni czas dla jednych jest synonimem błogiego lenistwa, a dla innych okresem intensywnej pracy nad własnym rozwojem. A co podczas wakacji robią laureaci II edycji konkursu Nestlé?
Po pierwsze edukacja!
Agata Moździerz z Uniwersytetu Medycznego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie lipcowy czas spędziła na intensywnych poszukiwaniach materiałów do pracy magisterskiej. Teraz, gdy pracownicy bibliotek są już na urlopach, porządkuje swoją domową literaturę. Studentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi – Sylwia Wychowałek również pogłębia swoją wiedzę: W czasie wakacji na bieżąco śledzę najnowsze wiadomości z dziedziny dietetyki oraz czytam artykuły.
Niemniej aktywnie okres wakacyjny spędza Sebastian Kasza z Małopolskiej Wyższej Szkoły im. Józefa Dietla w Krakowie: Obecnie pracuję nad kilkoma artykułami, które zostaną poświęcone tematyce interakcji leków oraz żywności i w najbliższym czasie zostaną one udostępnione na profilu naszego koła naukowego na Facebooku.
Po drugie rozwój zawodowy!
Natalia Ulewicz z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego bez wątpienia ma powody do dumy. Na początku lipca stała się pełnoprawnym dietetykiem, uzyskując tytuł licencjata i 5 na obronie! :-) Chcąc dalej kształcić się w tym kierunku, w wolnych chwilach przygotowuje się do egzaminów wstępnych na studia II stopnia. Ale to nie wszystko… Kilka dni temu rozpoczęła staż jako dietetyk w Uniwersyteckim Szpitalu w Olsztynie.
Podobnie wakacyjny czas wykorzystują Dorota Sikora, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz zwyciężczyni tegorocznej edycji konkursu Justyna Kondratowicz z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, która właśnie odbywa praktykę w Centrum ds. Żywienia w Nestlé, podkreślając, że: codzienna możliwość rozwoju daje jej powód do dumy.
Po trzecie gotowanie!
Oczywiście cały czas eksperymentuje w kuchni – bo jeść trzeba :-). Ostatnio na śniadanie zrobiłam przepyszną kaszkę mannę z budyniem śmietankowym w towarzystwie borówek amerykańskich – wyznaje Agata Moździerz. O kulinarnych aktywnościach wspomina też Sylwia Wychowałek, zaznaczając, że: kuchenne rewolucje pozwalają odkrywać nowe smaki i połączenia, będące dietetyczną ucztą dla podniebienia.
Teorię o zamiłowaniu mężczyzn do kuchni potwierdza Sebastian Kasza, który nie tylko zgłębia swoją wiedzę na temat ziół w codziennej diecie, ale również sam je uprawia w domowym ogródku:-). O zdrowym jedzeniu nie zapomina również Agnieszka Anczykowska z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego: Wykorzystuje warzywa i owoce do przygotowania różnego rodzaju sałatek, koktajli owocowych oraz kremowych zup, które są idealnym rozwiązaniem dla mnie na letnie, upalne dni.
Po czwarte działanie!
W wolnej chwili, np. w podróży czytam ciekawe artykuły, poświęcone tematyce zdrowego stylu życia i kuchni. Dodatkowo, korzystam z ciekawych aplikacji na mojej komórce, co pozwala mi w każdej wolnej chwili zapoznać się z aktualnymi trendami kulinarnymi bądź zdrowotnymi. Według mnie to genialna opcja, pozwalająca bez większego trudu i nakładu pieniężnego być na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Co więcej staram się uczestniczyć w organizowanych eventach dotyczących książek kulinarnych czy w piknikach, mających na celu promocję zdrowego stylu życia. Dzięki nim mam okazję spotkać bardzo wiele ciekawych osób i poznać ich doświadczenia oraz problemy związane z motywacją w utrzymaniu dietetycznych postanowień. Uważam, że takie inicjatywy są bardzo ważne ponieważ uczą przyszłych żywieniowców tzw. umiejętności miękkich oraz empatii i odpowiedniego podejścia do osób, które w przyszłości zwrócą się do nas o pomoc – opowiada Justyna Lenda z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
O swoich aktywnościach wspomina także Sebastian Kasza, który wykorzystuje swój czas na wycieczki zarówno górskie, jak i rowerowe. Aktywny tryb życia jest również bardzo ważny dla Agnieszki Anczykowskiej, która w okresie wakacji regularnie chodzi na aerobik i gra ze znajomymi w siatkówkę plażową.
Można? Można ;) Jak widać laureaci ani trochę nie próżnują :-)
W roli szkoleniowca żywieniowego
Każda osoba, która rozpoczyna pracę w Nestlé, bierze udział w warsztatach żywieniowych NQ (ang. Nutritional Quotient = Inteligencja Żywieniowa,), prowadzonych przez specjalistę ds. żywienia. Głównym celem warsztatów jest zapoznanie pracowników z podstawowymi informacjami z zakresu żywienia i możliwością ich praktycznego wykorzystania. Justyna Kondratowicz, zwyciężczyni II edycji konkursu NHW, opowiada o swoim udziale w szkoleniu:
Szkolenia są przygotowywane i przeprowadzane przez wewnętrznych trenerów. W tego typu spotkaniach uczestniczą wszyscy nowi pracownicy, w tym także praktykanci :). W moim przypadku udział w warsztatach wyglądał nieco inaczej. Miałam bowiem możliwość pomóc naszemu Specjaliście ds. Żywienia – Katarzynie Zadka – i poprowadzić dwa moduły szkoleniowe, dotyczące roli białek i wody w prawidłowo zbilansowanej diecie.
Przekazanie wiedzy i dzielenie się tym, czym się na co dzień interesuję było dla mnie jednocześnie dużym wyzwaniem i dobrą okazją do sprawdzenia swoich umiejętności :).
Praktyki w Nestlé czas zacząć!
Zwyciężczyni II edycji ogólnopolskiego konkursu Nestlé – Justyna Kondratowicz opowiada o swoich pierwszych dniach praktyk w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. Justyna znalazła się także wśród laureatów I edycji konkursu, zajmując w ubiegłym roku III miejsce.
Każdy pierwszy dzień jest stresujący. Czy to pierwszy dzień w szkole, na uczelni, praktykach, stażu czy w pracy. Zawsze wiąże to się z silnymi emocjami. W głowie tłoczą się pytania: „Jak to będzie?”, „Czy sobie poradzę?”. Na szczęście Nestlé zadbało o to, abyśmy te pierwsze dwa dni przeżyli bez większego stresu. Specjalnie dla nas – praktykantów – zorganizowano Company Orientation Day. Był to czas, w trakcie którego, mogliśmy się wzajemnie poznać i oswoić z nowym miejscem. Oprócz dopełnienia kwestii formalno-organizacyjnych, poznaliśmy przedstawicieli poszczególnych działów np. IT i PR.
Poznaliśmy także szczegółowe informacje na temat fabryk Nestlé oraz różne ciekawostki marketingowe – wszystko po to, abyśmy wiedzieli jak i na jaką skalę działa firma, którą wybraliśmy (lub która nas wybrała, jak to było w moim przypadku:)). Po dwóch bardzo intensywnych dniach pozostało nam już tylko dołączyć do naszych działów i zacząć właściwą część praktyk. Większość z nas już czeka na Dzień Sportu, byśmy mogli ponownie spotkać się w tym samym gronie..:)
Psychodietetyka, czyli jak żywić z głową!
Agnieszka Strojek, zdobywczyni drugiego miejsca w ramach II edycji ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé, opowiada o swoich wrażeniach na temat udziału w projekcie oraz o wyborze nagrody – studiów podyplomowych z zakresu żywienia człowieka.
Cenne doświadczenie, ciekawa przygoda i merytoryczne nagrody to tylko niektóre powody, dla których warto było wziąć udział w konkursie. Sama forma komunikacji konkursowej pozwalała na dotarcie do szerokiego grona odbiorców, dzięki czemu konkurs przyjął zasięg ogólnopolski i stał się bardziej prestiżowy z punktu widzenia potencjalnych laureatów. Bez wahania wysłałabym pracę jeszcze raz. Zadanie konkursowe pozwoliło sprawdzić w praktyce nabytą w trakcie studiów wiedzę. Codzienne posty zamieszczane na profilu Natalii Honoraty Witalnej wymagały systematyczności i umożliwiły naukę lepszej organizacji pracy. Konkurs wiązał się więc nie tylko z cennymi nagrodami, ale także dawał szansę na rozwój swoich umiejętności.
Determinacja i wiedza pozwoliły mi zająć drugie miejsce i wygrać ciekawą nagrodę w postaci studiów podyplomowych. Wybrałam psychodietetykę w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej, gdyż uważam, że kierunek ten pozwoli mi poszerzyć wiedzę zdobytą w czasie studiów. Ponadto psychodietetycy skupiają się nie tylko na układaniu gotowych jadłospisów, ale także zwracają uwagę na przyczyny zaburzeń odżywiania i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem, a liczba pacjentów z takimi problemami jest coraz większa. W związku z tym wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowanych specjalistów w tej dziedzinie.
Laureaci konkursu wezmą udział w Międzynarodowej Konferencji
Już w dniach 28-29 czerwca 2013 odbędzie się organizowana przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW konferencja „Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania”. Międzynarodowa Konferencja Jubileuszowa jest organizowana z okazji 35-lecia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz 60-lecia pracy zawodowej w SGGW Prof. dr hab., dr h.c. Stanisława Bergera, twórcy Wydziału.
W konferencji wezmą udział laureaci II edycji konkursu żywieniowego Nestlé: Sebastian Kasza (Małopolska Wyższa Szkoła im. Dietla w Krakowie), Justyna Lenda (Warszawski Uniwersytet Medyczny), Dorota Sikora (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Agnieszka Anczykowska (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Sylwia Wychowałek (Uniwersytet Medyczny w Łodzi), Agata Moździerz (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Monika Gackowska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum w Bydgoszczy), Natalia Ulewicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie).
Dla młodych żywieniowców udział w branżowych wydarzeniach już na początku kariery zawodowej jest niezwykle ważnym elementem rozwoju. To okazja do zbudowania cennych kontaktów ze specjalistami z całego kraju oraz możliwość spojrzenia na tematy związane z żywieniem z różnych perspektyw.
Znamy laureatów, którzy zajęli I, II i III miejsce!
Z przyjemnością informujemy o zajęciu I, II i III miejsca przez laureatów II edycji ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé.
I miejsce – 3-miesięczna praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé: Justyna Kondratowicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
II miejsce – studia podyplomowe z zakresu żywienia: Agnieszka Strojek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
III miejsce (ex aequo) – udział w Międzynarodowej Konferencji Jubileuszowej „Nauka o żywieniu człowieka – osiągnięcia i wyzwania” oraz szkolenie z autoprezentacji:
Sebastian Kasza (Małopolska Wyższa Szkoła im. Dietla w Krakowie)
Justyna Lenda (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Dorota Sikora (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Agnieszka Anczykowska (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Sylwia Wychowałek (Uniwersytet Medyczny w Łodzi)
Agata Moździerz (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Monika Gackowska (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum w Bydgoszczy)
Natalia Ulewicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom!
Rozmowy z laureatami
Przyszli żywieniowcy mogą pracować m.in. w poradniach dietetycznych, w zakładach poradni zdrowia, w placówkach sportowych, w instytucjach naukowo-badawczych czy firmach, zajmujących się produkcją żywności. 10 laureatów II edycji konkursu żywieniowego Nestlé uczestniczyło wczoraj w rozmowach rekrutacyjnych, w wyniku których wyłoniony zostanie zwycięzca konkursu. Nagrodą jest 3-miesięczna praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A.
Do kolejnego etapu – spotkanie z przedstawicielami firmy Nestlé – spośród autorów najwyżej ocenionych prac zakwalifikowało się 5 osób: Dorota Sikora, Agnieszka Strojek, Justyna Kondratowicz, Monika Gackowska i Agata Moździerz.
Już niebawem dowiemy się kto będzie mógł zdobywać doświadczenie zawodowe pod okiem specjalistów ds. żywienia w Nestlé Polska S.A. oraz kto będzie miał możliwość wyboru studiów podyplomowych z zakresu żywienia.
W środę 29. maja jury złożone ze specjalistów ds. żywienia, dietetyki, komunikacji oraz przedstawicieli studentów oceniło plany żywieniowe dla wirtualnych bohaterów II edycji konkursu żywieniowego. Podczas oceny uwzględniono 5 aspektów: spostrzegawczość w 2-miesięcznej obserwacji pacjentów, merytoryczność, użyteczność planu odżywiania i modyfikacji stylu życia, miernik korzystnego wpływu planu na opisywaną rodzinę oraz kreatywność.
W składzie jury znaleźli się:
- Dr Joanna Myszkowska-Ryciak – Adiunkt w Katedrze Dietetyki SGGW, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- Iwona Gileta – Wicedyrektor ds. Personalnych w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Studentów Kierunków Rolniczych i Nauk Pokrewnych IAAS Polska
- Małgorzata Szlendak – Kierownik ds. Komunikacji Korporacyjnej i PR w Nestlé Polska S.A.
- Blanka Mellová – Kierownik działu Serwis Konsumenta oraz Centrum ds. Żywienia, Zdrowia i Wellness w Nestlé Polska S.A.
- Katarzyna Zadka – Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.
- Barbara Labudda – Prezes Zarządu agencji public relations Synertime
Nadesłane przez studentów i absolwentów z całej Polski prace konkursowe charakteryzowały się nie tylko spostrzegawczością, wysokim poziomem merytorycznym i dobrą argumentacją, ale również niezwykłą kreatywnością. Wśród prac znalazły się zarówno listy do wirtualnych pacjentów, zalecenia żywieniowe, długoterminowe plany zmian czy symulacje gier.
Laureatów i wyróżnioną uczelnie, której studenci zdobyli łącznie najwięcej punktów z prac konkursowych, poznamy już w poniedziałek 3. czerwca.
Dziękujemy za udział w „Żywieniowym Roadshow” Nestlé!
W ciągu niespełna dwóch miesięcy w ramach „Żywieniowego Roadshow”, organizowanego podczas II edycji konkursu żywieniowego Nestlé, spotkaliśmy się ze studentami kierunków związanych z żywieniem w całej Polsce.
By spotkać się z prawie 500 studentami przemierzyliśmy 5 tysięcy kilometrów. Bez wątpienia było warto – uczestnicy spotkań bardzo chętnie angażowali się w dyskusję na temat możliwości rozwoju zawodowego przyszłych żywieniowców, a także chętnie zabierali głos w sprawach dotyczących najnowszych norm i zaleceń żywieniowych oraz udoskonalania i rozwoju produktów, wykazując się przy tym imponującą wiedzą merytoryczną.
Wśród odwiedzonych miast znalazły się: Bydgoszcz, Białystok, Łódź, Poznań, Wrocław, Gdańsk oraz Warszawa.
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom 10 prelekcji oraz kadrze naukowej odwiedzanych uczelni!
Mamy nadzieję, że następne prelekcje już niebawem!
Zespół Nestlé
II sesja Międzynarodowa „Quo vadis alimentum?” z naszym ekspertem!
W dniach 14.-16. maja odbędzie się XVIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej PTTŻ – II Sesja Międzynarodowa „Quo vadis alimentum?”. Organizatorem konferencji jest Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Sekcja Młodej Kadry Naukowej i Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu – Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu.
Konferencja jest kontynuacją corocznych spotkań młodych technologów żywności, których celem jest wymiana informacji i doświadczeń z zakresu nauk o żywności i żywieniu, zarówno ze środowiskiem naukowym w Polsce, jak i za granicą.
Wśród licznych prelegentów obecny będzie także nasz przedstawiciel – Katarzyna Zadka, Specjalista ds. Żywienia, która wygłosi prezentację „Nestlé – produkty o najwyższej jakości pozwalające dokonywać właściwych wyborów żywieniowych”.

Jak napisać, by wygrać (viedo)
Konkretne zalecenia czy list do bohatera? Jak zdradzają laureatki I edycji, każdy pomysł na konkursową pracę jest dobry, jeśli uzupełnimy go o wiedzę merytoryczną, praktyczne porady i nie zapomnimy o kreatywności. Sprawdźcie jakich wskazówek, dotyczących sposobu napisania pracy, udzieliły jeszcze laureatki ubiegłorocznego konkursu.
Gorąco zachęcamy do rejestracji do konkursu tutaj i przesyłania swoich prac na adres: [email protected] – termin upływa już 19. maja 2013 roku.
Katarzyna Zadka – Specjalista ds. Żywienie w Nestlé Polska S.A. opowiada o prelekcjach w Poznaniu

25. kwietnia miałam przyjemność spotkać się ze studentami dwóch wspaniałych uczelni wyższych w Poznaniu – Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego. Było to dla mnie szczególne wydarzenie, ponieważ jestem absolwentką tych uczelni.
Niezmiernie miło było gościć na sali wykładowej Uniwersytetu Przyrodniczego, gdzie sama jako studentka zdobywałam wiedzę o żywności i żywieniu.
Serdecznie dziękuję za ciepłe przyjęcie i wiedzę, którą w trakcie kształcenia zdobyłam od znakomitych wykładowców Uniwersytetu Przyrodniczego i Medycznego w Poznaniu.
Czy spostrzegawczość wystarczy? (video)
Jeszcze przez tydzień można obserwować bohaterów II edycji konkursu żywieniowego Nestlé i zadawać Natalii pytania na ich temat. Zobaczcie, na co zwrócić uwagę, by przygotować się dobrze do pisania prac. Oto kilka rad od laureatek zeszłorocznej edycji.
Zachęcamy do rejestracji do konkursu tutaj i przesyłania swoich prac na adres: [email protected] – termin upływa już 19. maja 2013.
Kolejna prelekcja we Wrocławiu już za nami!
21. kwietnia w Niepublicznej Szkole Wyższej we Wrocławiu odbyła się kolejna prelekcja Specjalisty ds. Żywienia Nestlé Polska S.A., zorganizowana w ramach „Żywieniowego Roadshow”. W spotkaniu wzięli udział studenci dietetyki pierwszego i drugiego roku, którzy chętnie podjęli dyskusję m.in. na temat wyzwań jakie stawia przed żywieniowcem praca w firmie spożywczej.
Serdecznie dziękujemy Wrocławiowi za bardzo miłe przyjęcie!
Kolejne spotkania odbędą się już 25. marca w Poznaniu na Uniwersytecie Przyrodniczym (godz. 11.00-12.30, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, sala 35, ul. Wojska Polskiego 31) oraz Uniwersytecie Medycznym (godz. 15:00 – 16.30, Collegium Anatomicum, sala Hoyera, ul. Święcickiego 6) – serdecznie zapraszamy!
Dlaczego warto wziąć udział w konkursie żywieniowym Nestlé?
Dlaczego warto wziąć udział w konkursie? Posłuchajcie wypowiedzi laureatek I edycji – może to Was przekona!
Wszystkich, którzy jeszcze nie zarejestrowali się do konkursu, zachęcamy do wypełnienia formularza zgłoszeniowego dostępnego tutaj.
Wszystkich, którzy jeszcze nie zarejestrowali się do konkursu, zachęcamy do wypełnienia formularza zgłoszeniowego dostępnego tutaj.
Prelekcja we Wrocławiu już za nami!
10. kwietnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyło się kolejne spotkanie studentów ze specjalistą ds. żywienia Nestlé Polska S.A., organizowane w ramach „Żywieniowego Roadshow”.
Obecni na prelekcji studenci, aktywnie uczestniczyli w spotkaniu, zadając pytania i dyskutując o roli specjalisty ds. żywienia i trudnościach, z jakimi może się on spotkać w swojej pracy.
Dziękujemy serdecznie Wrocławowi za bardzo miłe i ciepłe przyjęcie!
W tym niezwykle gościnnym i magicznym mieście pojawimy się znów 21. kwietnia w Niepublicznej Wyższej Szkole Medycznej – serdecznie zapraszamy!
Zarejestruj się do konkursu!
Studenci i absolwenci, zainteresowani wzięciem udziału w II edycji projektu żywieniowego Nestlé, mogą się już rejestrować za pośrednictwem formularza, który można znaleźć tutaj: http://www.nestle.pl/pl/nhw/konkurs_nhw/o_konkursie/formularz-zgłoszeniowy
Formularz dostępny jest także na profilu avatara projektu – Natalii Honoraty Witalnej – na Facebooku.
Rejestracja trwa do 19.05.2013 roku.
Rejestracja jest warunkiem wzięcia udziału w konkursie. W wyniku prawidłowej rejestracji każdy uczestnik otrzyma e-mail zwrotny zawierający indywidualny 7-cyfrowy kod, tzw. Numer Identyfikacyjny Uczestnika. Numer ten musi być wpisany jak tytuł e-maila zawierającego zgłoszenie konkursowe. Wygenerowany podczas rejestracji numer musi być również umieszczony na pierwszej stronie zgłoszenia konkursowego. Zgłoszenia nie mogą zawierać żadnych innych danych uczestnika. W przeciwnym przypadku prace nie będą oceniane.
Zachęcamy wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem i stylem życia do rejestracji. Przypominamy, że na zwycięzców konkursu czekają: praktyka w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A., studia podyplomowe z zakresu żywienia, udział w ogólnopolskiej konferencji żywieniowej oraz szkolenie z autoprezentacji.
W przypadku pytań prosimy o kontakt na maila: [email protected]
Prelekcja w Bydgoszczy już za nami!
Prelekcja w Bydgoszczy była pierwszym spotkaniem specjalisty ds. żywienia Nestlé ze studentami, organizowanym w ramach „Żywieniowego Roadshow” na uczelniach w całej Polsce.
W spotkaniu wzięli udział głównie studenci dietetyki, choć nie zabrakło także przedstawicieli innych kierunków, zainteresowanych zdrowym żywieniem. Uczestnicy prelekcji nie tylko z uwagą słuchali m.in. o sposobach odpowiadania na potrzeby współczesnych konsumentów, ale także chętnie rozmawiali na ten temat. Dyskusja dotycząca zawodu dietetyka, czekających go wyzwań i metod pracy z pacjentem trwała jeszcze po zakończonym wykładzie.
Dziękujemy Bydgoszczy za tak miłe przyjęcie!
Kolejna prelekcja odbędzie się 21. marca na Politechnice Łódzkiej – serdecznie zapraszamy!
Rusza „Żywieniowe Roadshow” Nestlé – Prelekcja w Bydgoszczy!
Już w poniedziałek 18. marca odbędzie się pierwsze spotkanie specjalisty ds. żywienia Nestlé ze studentami.Celem spotkania jest wsparcie osób zainteresowanych żywieniem w zdobywaniu zawodowego doświadczenia, poprzez poszerzanie ich wiedzy z tego zakresu.
Uczestnicy prelekcji będą mogli dowiedzieć się o sposobach komunikacji i odpowiadania na potrzeby współczesnych konsumentów przez producenta żywności. Podczas spotkania omówione zostaną m.in. inicjatywy Nestlé podejmowane w ramach strategii dbania o prawidłowe żywienie, zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów (Nutrition, Health and Wellness), w tym proces renowacji i innowacji produktów na rzecz ich odpowiedniego profilu żywieniowego.
Studenci będą mogli również porozmawiać ze specjalistą ds. żywienia na nurtujące ich tematy, a także uzyskać informacje o II edycji ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé, w którym można wygrać m.in.: praktykę w Centrum ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz studia podyplomowe z zakresu żywienia.
Szczegóły o konkursie można znaleźć tutaj https://www.facebook.com/NestlePolskaNHW
Spotkanie odbędzie 18. marca w godzinach 13.30-15.45 w Collegium Medicum w Bydgoszczy (ul. Dębowa 3, sala 27).
Serdecznie zapraszamy!
Trwa „Żywieniowe Roadshow” – Prelekcja w Łodzi!
Serdecznie zapraszamy na kolejne spotkanie specjalisty ds. żywienia Nestlé ze studentami, które odbędzie się 21. marca w godzinach 13.15-15.00 na Politechnice Łódzkiej (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul Wólczańska 171/173, sala S8).
Dowiedz się więcej o ścieżkach kariery w Nestlé!
Zapraszamy na największe targi pracy, praktyk i staży w Polsce, podczas których będzie można porozmawiać z naszymi przedstawicielami i dowiedzieć się o ścieżkach kariery w Nestlé Polska S.A. oraz uzyskać szczegółowe informacje o możliwościach odbycia praktyki w naszej firmie dzięki uczestnictwu w II edycji ogólnopolskiego konkursu żywieniowego Nestlé!
Będziemy obecni:
- 12. marca w Gdańsku – Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego (ul. Bażyńskiego 4)
- 13. marca w Łodzi – Wydział Zarządzania, Uniwersytet Łódzki (ul. Matejki 22/26)
- 14. marca w Warszawie – Pałac Kultury i Nauki (Plac Defilad 1)
- 19. marca w Poznaniu – Międzynarodowe Targi Poznańskie (ul. Głogowska 14)
- 21. marca we Wrocławiu – Zintegrowane Centrum Studenckie Politechniki Wrocławskiej (Wybrzeże Wyspiańskiego 23/25)
- 25. marca w Krakowie – Pawilon S, Uniwersytet Ekonomiczny (ul. Rakowicka 27)
- 26. marca w Katowicach – Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji „Spodek” (ul. Aleja Wojciecha Korfantego 35).