Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Nestlé partnerem strategicznym III Narodowego Kongresu Żywieniowego
W ramach naszego celu podnoszenia jakości życia i dążenia do lepszej przyszłości, już po raz trzeci byliśmy strategicznym partnerem najważniejszego, dorocznego kongresu poświęconego tematyce żywienia i dietetyki – III Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbył się w dniach 26 i 27 stycznia 2018 w Warszawie. Organizatorem wydarzenia był Instytut Żywności i Żywienia. Miało ono miejsce w centrum konferencyjnym PGE Narodowy ze względu na ogromną liczbę uczestników.
Nestlé było obecne na konferencji z dwoma stoiskami informacyjnymi Nestlé Health Science i Nestlé Polska, gdzie uczestnicy mogli poznać bliżej naszą strategię i produkty. Ponadto zapewniliśmy uczestnikom dostęp do kawiarenki Nespresso. Podczas dwóch dni nasze stoisko odwiedziło kilkadziesiąt osób ze świata nauki. Mamy nadzieję, że właśnie dzięki takim rozmowom i dyskusjom umacniamy i tworzymy również nowe relacje z liderami opinii.
Tematyką przewodnią kongresu była problematyka żywienia osób starszych, a punkt kulminacyjny stanowiło przedstawienie opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia Piramidy Zdrowego Żywienia I Aktywności Fizycznej Dla Osób w Starszym Wieku. Jako uzupełnienie prof. dr hab. Mirosław Jarosz przedstawił 10 zasad zdrowego żywienia osób starszych, a także 10 dodatkowych zaleceń dotyczących stylu życia. Więcej informacji można znaleźć tutaj. W kolejnych sesjach tematycznych omówione zostały zagadnienia związane z fizjologią przewodu pokarmowego i metabolizmem składników pokarmowych w kontekście zmian jakie zachodzą w procesie starzenia. Nie zabrakło informacji o podstawach środowiskowych i genetycznych długowieczności, a także chorobach neurodegeneracyjnych. Omówiono zagadnienia dotyczące żywienia w chorobach niezapalnych jelit i celiakii, chorobach wątroby i dróg żółciowych, chorobach sercowo-naczyniowych, cukrzycy i osteoporozie w kontekście osób starszych, a także realia żywienia w szpitalach i kwestie doboru suplementacji i zagrożeń z nią związanych.
W trakcie trwania kongresu eksperci wielokrotnie podkreślali konieczność suplementacji witaminy D3 u osób starszych w ilości 2000 j.m. przez cały rok. W kontekście wszystkich doniesień wydaje się, że konsumpcja warzyw i owoców, regularna aktywność fizyczna uzupełniona o utrzymywanie stałych kontaktów rodzinnych i społecznych to klucz do zdrowia i długowieczności.
Tematyka kongresu jest niezwykle aktualna w obliczu postępujących zmian demograficznych w Polsce i na świecie. Zadbajmy o swoje zdrowie w przyszłości już dziś.