Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Warsztaty kulinarne dla dzieci w ramach Światowego Dnia Żywności!
Wczoraj w Muzeum Etnograficznym w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci w ramach Światowego Dnia Żywności. Warsztat zatytułowany „Co się dzieje z żywnością, której nie zjemy? poprowadził Doradca Kulinarny Nestlé Jerzy Pasikowski oraz Monika Budziak. Podczas spotkania dzieci przygotowały sushi. To, co zostało niewykorzystane z sushi: marchewki, papryki, łosoś – dzieci użyły do przygotowania sałatek. Pan Jerzy przez cały warsztat podkreślał jak ważne jest racjonalne żywienie oraz odpowiednie porcje. Dodatkowo mówił o tym, że to co zostanie nam przy przygotowaniu posiłku – można wykorzystać przy stworzeniu kolejnego dania. Rodzice powinni kupować mniejsze ilości jedzenia, a częściej. Ważne jest, aby przechowywać w lodówce na przedniej części półki produkty z krótszym terminem spożycia. W ten sposób ograniczamy wyrzucanie produktów do kosza, które psują w pierwszej kolejności.
Oprócz warsztatów, na miejscu można było obejrzeć wystawę tematyczną i wziąć udział w lekcji prawidłowego układania produktów spożywczych w lodówce.
Nasza firma jako oficjalny partner wydarzenia od lat aktywnie realizuje swój cel „Podnoszenie jakości życia i dążenie do lepszej przyszłości”, angażując się w promocję wiedzy o niemarnowaniu żywności. O tym, jak ważny jest to temat, świadczą liczby. Według badań organizacji UNEP, każdego roku niemal jedna trzecia produkowanej na świecie żywności – czyli około 1,3 miliarda ton – trafia do kosza. Badania przeprowadzane w Polsce wskazują, że w naszym kraju ten problem dotyczy 9 mln ton jedzenia [1] i występuje w prawie każdym gospodarstwie domowym.
W badaniu przeprowadzonym w 2014 roku na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności [2], 35% Polaków przyznało się do wyrzucania żywności.
[1] Preparatory study on food waste across eu 27 http://ec.europa.eu/environment/eussd/pdf/bio_foodwaste_report.pdf
[2] MillwardBrown na zlecenie Federacji Polskich Banów Żywności, 2014