Kulinarne skojarzenia związane z Wigilią to karp, barszcz, kluski z makiem. W kolejnych świątecznych dniach na stołach króluje już mięso – z obfitymi śniadaniami pełnymi różnorodnych wędlin oraz z wystawnymi obiadami z wołowiną, wieprzowiną czy drobiem. Dla osób, które ograniczają mięso w diecie lub z niego rezygnują, święta mogą być czasem szczególnych wyzwań kulinarnych, ale też doskonałą okazją do nowych smakowych doświadczeń. Marka Garden Gourmet zachęca do przygotowania fantazyjnych dań z wykorzystaniem roślinnych alternatyw mięsa.
Propozycja na świąteczny obiad to stek wegetariański z sosem z gorgonzoli, masłem czosnkowym, serwowany na ziemniaczanym puree z sałatą i sosem winegret. Wegetariańskie steki mogą smakować jak prawdziwe mięso i mieć jego soczystość – warto się o tym przekonać. Przepis na danie można znaleźć pod linkiem.
Kolejna propozycja nietypowego roślinnego dania świątecznego to pulpeciki warzywne z humusem i granatem, które można podawać z grzankami lub chlebkiem pita. Soczyste i słodko-kwaśne pestki granatu podkreślają smak całości. Przepis na to pyszne i sycące danie dostępny tutaj.
Trzecią i najbliższą tradycji inspiracją na świąteczny stół są klopsiki warzywne w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą. To danie dla miłośników kuchni domowej: klasyczny polski obiad w roślinnej odsłonie. Dodatkowo, znacznie mniej pracochłonny, niż oryginał. Przepis znajduje się pod linkiem.
Autorem wszystkich receptur na dania jest Robert Harna – znany szef kuchni i konsultant kulinarny, który łączy klasyczne potrawy z nutą autorskich inspiracji: to „klasyka z twistem”.
Garden Gourmet zaprasza mieszkańców stolicy na bezpłatną degustację
Smak świątecznych dań z kuchni roślinnej będzie można poznać już wkrótce. Marka Garden Gourmet zaprasza mieszkańców oraz gości stolicy już w najbliższą środę i czwartek na bezpłatną degustację. Pyszne potrawy, przygotowane w oparciu o roślinne alternatywy mięsa, serwowane będą 14 i 15 grudnia przy siedzibie firmy Nestlé (ul. Domaniewska 32) w godzinach 10.00-18.00 lub do wyczerpania zapasów. Punkt Garden Gourmet będzie można poznać po charakterystycznym, zielonym food trucku oraz flagach marki.
Kucharze zaproponują dania z oferty dostępnej w Polsce. Dziś obejmuje ona produkty wegetariańskie i wegańskie (oparte o białko sojowe i białko z ciecierzycy) oraz specjalnie dobrane kompozycje innych składników roślinnych, a także przypraw i ziół. W Polsce dostępne są: Wegański Falafel, Klopsiki Warzywne, Fileciki Roślinne, Sensational Burger, Sensational Mielone, Nuggetsy Roślinne, Grillowany Filet Roślinny, Sznycel Roślinny, Klopsiki Roślinne, Burger Roślinny. Więcej informacji i przepisów na stronie https://www.gardengourmet.pl/