Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

GARDEN GOURMET Young Culinary Cup

Finał drugiej edycji konkursu

	GARDEN GOURMET Young Culinary Cup

Za nami finał drugiej edycji GARDEN GOURMET Young Culinary Cup - konkursu dla przyszłych kucharzy ze szkół średnich o profilu gastronomicznym. Podczas wydarzenia, które odbyło się w Rzeszowie, zespoły zaprezentowały swoje umiejętności kulinarne na żywo. Zwycięzcy odbędą tygodniowy staż w restauracji pod okiem Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza.

Konkurs GARDEN GOURMET Young Culinary Cup, organizowany przez zespół Nestlé Professional, ma na celu wspieranie rozwoju młodych talentów kulinarnych oraz promocję kuchni roślinnej. Inicjatywa jest realizowana w ramach programu Nestlé YOCUTA (Young Culinary Talents).

W tym roku, podobnie jak w ubiegłorocznej edycji, zadaniem konkursowym było przygotowanie wyjątkowych dań z wykorzystaniem roślinnych produktów marki GARDEN GOURMET.

GARDEN GOURMET Young Culinary Cup

Szkoły średnie mogły zgłosić swój udział w inicjatywie poprzez przesłanie formularza i materiałów konkursowych. Następnie - po weryfikacji zgłoszeń - zostały wybrane zespoły, które uczestniczyły w półfinałach na żywo. Eliminacje odbyły się w szkołach gastronomicznych w Krakowie, Poznaniu, Tychach i Malinowie. W trakcie wydarzeń uczestnicy przyrządzili dania z wykorzystaniem produktów marki GARDEN GOURMET.

Zwycięzcy półfinałów zmierzyli się w rywalizacji o nagrodę główną 27 listopada br. w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie. Podczas finału konkursu młodzi kucharze mieli szansę, aby zaprezentować swoje kulinarne umiejętności przed Jury, złożonego z doświadczonych szefów kuchni. Ocenie podlegał nie tylko smak potraw, ale także ich estetyka, oryginalność oraz umiejętność powiązania tematu pracy konkursowej ze sztuką kulinarną.

GARDEN GOURMET Young Culinary Cup

Pierwsze miejsce w drugiej edycji GARDEN GOURMET Young Culinary Cup zajęli Piotr Kubiak i Patryk Szymański z Technikum Gastronomicznego im. Karola Libelta w Poznaniu. Zwycięzcy przygotowali gołąbka z produktem marki GARDEN GOURMET, który został podany z ziemniakami gratin, purée z palonego kalafiora, sosem dyniowym z oliwą chilli oraz tartaletką z ciasta filo z kompresowanym burakiem, nutą chrzanu i żelem jabłkowym. Danie zachwyciło Jury wyjątkowym połączeniem smaków, przemyślaną kompozycją składników i imponującą estetyką podania.

GARDEN GOURMET Young Culinary Cup

Nagrodą główną w konkursie jest tygodniowy staż w restauracji pod okiem Szefa Kuchni Wojciecha Harapkiewicza. Zwycięzcy będą mieli możliwość uczestniczenia w intensywnym programie szkoleniowym, podczas którego zdobędą praktyczne umiejętności niezbędne do pracy w najlepszych restauracjach, jak komponowanie wykwintnych dań czy łączenie różnych technik kulinarnych.

Konkurs GARDEN GOURMET Young Culinary Cup to nie tylko doskonała okazja do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych, ale także możliwość rozszerzenia wiedzy na temat kuchni roślinnej, poznania nowych technik kulinarnych i nawiązania nowych znajomości.