Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nestlé for Healthier Kids

Do 2030 roku pomożemy 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego życia.

Odżywianie jest kluczem do zapewnienia zdrowego rozwoju dziecka. Ale jak to często bywa, teoria rozmija się z praktyką. Zachęcanie dzieci do spożywania większej ilości warzyw i owoców, dbanie o to, aby ich posiłki były odpowiednio zbilansowane i uwzględniały zróżnicowane źródła białka, w tym te pochodzenia roślinnego, może czasem stanowić wyzwanie dla rodziców i opiekunów.

Inicjatywa Nestlé for Healthier Kids łączy wszystkie nasze wysiłki, aby wspierać rodziców i opiekunów, i pomóc im w zapewnieniu odpowiedniego rozwoju ich dzieci. Na całym świecie wprowadzamy na rynek produkty i napoje odpowiednio zbilansowane pod względem żywieniowym. To pozwala zaspokoić potrzeby żywieniowe dzieci. Poprzez nasze zaangażowanie w prowadzenie programów edukacyjnych, a także udostępnienie rad ekspertów, informacji i przepisów na portalach informacyjnych staramy się podnieść świadomość na temat prawidłowego żywienia i prowadzenia aktywnego trybu życia. Naszą ambicją do 2030 roku, aby pomóc 50 milionom dzieci w prowadzeniu zdrowszego życia.

Zaangażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków skutkuje poprawą nawyków żywieniowych. Oznacza to m.in., że jakość diety poprawia się, a dzieci chętniej spożywają owoce i warzywa. Dlatego zachęcamy do spędzania czasu na wspólnych rodzinnych spotkaniach w kuchni.

Dlaczego najlepsze posiłki to te, które wspólnie przygotowujemy?

Jakość diety jest wyższa u dzieci, które pomagają przygotowywać posiłki w domu [1,2,3*]
Dzieci, które pomagają w przygotowaniu posiłków w domu, jedzą więcej owoców i warzyw [4,5,6*]
Dzieci biorące udział w przygotowaniu posiłków, chętniej sięgają po warzywa [7,8,9*]

1.    Ogólna jakość diety była wyższa wśród piątoklasistów z Kanady, którzy pomagali przygotowywać domowe posiłki co najmniej raz w tygodniu w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie pomagali w przygotowywaniu posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

2.    Badanie przekrojowe przeprowadzone w Australii wykazało, że chłopcy (nie dziewczęta) o „zdrowym” sposobie żywienia byli bardziej zaangażowani w pomoc w przygotowywaniu posiłków niż chłopcy o „gęstym energetycznie” sposobie żywienia (Leech RM et al. Appetite. 2014;75:64-70)

3.    Pomoc w gotowaniu była pozytywnie związana z przestrzeganiem zdrowej diety śródziemnomorskiej wśród uczniów klas 7-9 w Portugalii (Leal FM et al. Persp in Pub Health. 2011;131:283-7)

4.    Kanadyjscy piątoklasiści, którzy regularnie pomagali w przygotowaniu domowych posiłków, zjedli więcej o 1,4 porcji owoców i warzyw dziennie (łącznie) niż dzieci, które nigdy nie przygotowywały posiłków (Chu YL et al. J Nutr Educ Behav. 2014;46:304-8)

5.    Japońskie dzieci (10-11 lat), które pomagały w przygotowaniu posiłków, częściej spożywały warzywa i owoce każdego dnia niż te, które nie brały udziału w przygotowywaniu posiłków (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10:359-63)

6.    Zaangażowanie małych dzieci (2–5 lat) w przygotowywanie posiłków zwiększyło częstotliwość spożywania owoców i warzyw (Shim JE et al. J Nutr Educ Behav. 2016;48:311-7)

7.    Pomaganie w regularnym gotowaniu posiłków wiązało się z 10% wzrostem preferencji dla warzyw wśród piątoklasistów w Kanadzie (Chu YL et al. Pub Health Nutr. 2013;16:108-12)

8.    Zwiększone zaangażowanie lub zachęta rodziców do pomocy przy przygotowywaniu posiłków było pozytywnie związane z preferencjami warzyw u dzieci w wieku 3-7 lat (Vollmer RL and Baietto J. Appetite. 2017;113:134-40)

9.    Przedszkolaki chętniej jadły warzywa, gdy dziecko pomagało przygotowywać dania, w których przepisie były warzywa (Ugalde M et al. JMIR Serius Games. 2017;5:e20) 

Tu znajdziesz zdrowsze i smaczniejsze przepisy do przygotowania wspólnie z dziećmi.

 

Dwa główne obszary programu:

 

1. Zmiany w portfolio naszych produktów

Aby nasze marki i produkty mogły wspierać zdrowszy styl życia i zaspokajać potrzeby żywieniowe, dokonaliśmy różnych zmian. Oto one:

  • Od 2014 roku usunęliśmy ponad 40 000 ton cukru i 6200 ton kwasów tłuszczowych nasyconych
  • Od 2012 usunęliśmy ponad 15 000 ton soli
  • W 2017 roku zwiększyliśmy liczbę żywności wzbogaconej w witaminy i składniki mineralne do 174 mld
  • Znacząco obniżyliśmy zawartość kwasów tłuszczowych typu trans (TFA) w naszych produktach. 99,8% naszego portfolio produktowego ich nie zawiera.


Podjęliśmy również następujące zobowiązania do końca 2020 roku:

  • Dodamy do produktów 750 mln porcji (80 g) warzyw
  • Dodamy do produktów co najmniej 300 mln porcji (16 g) bogatych w błonnik zbóż, roślin strączkowych, orzechów i nasion
  • Będziemy w dalszym ciągu redukować zawartość cukrów o 5%
  • Obniżymy zawartość soli o kolejne 10%
  • Wypełnimy nasze zobowiązanie podjęte w 2014 roku, aby zmniejszyć zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych o 10% we wszystkich produktach, które nie spełniają jeszcze zaleceń WHO
n4hk

 

Ostatnie premiery produktów:


W 2018 roku wprowadziliśmy na rynek ponad 1300 odpowiednio zbilansowanych produktów spożywczych i napojów. W 2017 roku było ich 1000. Dostarczyliśmy też ponad 184,7 mld porcji wzbogaconych produktów i napojów w krajach, w których występuje niedobór niezbędnych witamin i składników mineralnych, takich jak np. jod lub żelazo.

Oto kilka przykładów:

 

 

winiary pomysl na makaron z pomaranczowymi warzywami

WINIARY POMYSŁ NA... MAKARON Z SOSEM Z POMARAŃCZOWYMI WARZYWAMI

Winiary Pomysł Na… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami to propozycja na wyjątkowy obiad w wersji innej niż dotychczas. Kompozycja 6 różnych warzyw, w tym pomidorów, dyni i papryki w formie pysznego, gładkiego i kremowego sosu to znakomity sposób na przemycenie warzyw do menu Twojej rodziny. W składzie znajdziesz aż 50% suszonych warzyw!

Idealny posiłek będzie gotowy zaledwie w 15 minut!
Wystarczy podsmażyć pokrojone w drobną kostkę mięso z kurczaka, dodać Pomysł na… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami dokładnie wymieszany z wodą, następnie gotować przez 5 minut. Całość podać z ulubionym makaronem.

Co wyróżnia Winiary Pomysł Na… Makaron z sosem z pomarańczowymi warzywami:
- Aż 6 różnych warzyw!
- 50% suszonych warzyw w składzie
- Smaczne i idealnie przygotowane danie w 15 minut
- Idealny sposób na przemycenie warzyw do rodzinnego menu
- Wyjątkowy sposób na urozmaicenie codziennych dań

Więcej: https://www.winiary.pl

 

 

nesquik

NESQUIK All Natural

NESQUIK All Natural to gotowy do picia napój mleczno-kakaowy w kartoniku, który jest naturalną i pyszną szkolną przekąskę dla Twojego dziecka. NESQUIK All Natural zawiera w składzie wyłącznie pięć w 100% naturalnych składników, z czego aż 92% stanowi mleko, a biały cukier zastąpiony został cukrem trzcinowym. Nowy NESQUIK jest pysznym sposobem na wprowadzenie większej ilości mleka do diety Twojego dziecka.

NESQUIK All Natural to:

- pyszny napój mleczno-kakaowy ze 100% naturalnym składem
- w składzie aż 92% mleka oraz cukier trzcinowy
- wysoka zawartość białka oraz źródło wapnia
- znakomity sposób na uzupełnienie drugiego śniadania w szkole
- papierowa biodegradowalna słomka

 

 

nesquik

LEMONIADY BOBO FRUT

Lemoniady BOBO FRUT to napoje oparte na naturalnych składnikach, przeznaczone dla dzieci po 6. miesiącu życia. Ich bazą jest woda z dodatkiem naturalnych owoców. Produkty spełniają rygorystyczne normy jakościowe żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz nie zawierają dodatku cukru*, a słodki smak pochodzi wyłącznie z owoców. Kaloryczność każdej z nich nie przekracza 10 kcal /100 ml produktu. Lemoniady BOBO FRUT to jedyne takie napoje dostępne na rynku stworzone specjalnie dla dzieci po 6. miesiącu życia.

*zawiera naturalnie występujące cukry

Więcej: https://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/lemoniady

 

 
 
 
kaszki mleczno-ryzowe

NESTLÉ KASZKI MLECZNO-RYŻOWE 

To propozycja na delikatny i pożywny posiłek dla dziecka. Od niedawna znajdziesz je w nowym opakowaniu. Zawierają 11 witamin, wśród których dwie (witamina A* oraz C) pełnią rolę immunoskładników wspierających naturalną odporność dziecka. Immunoskładnikami pełniącymi tę rolę są także cynk, oraz żelazo, które jest ważne również dla rozwoju funkcji poznawczych. Kaszki nie zawierają oleju palmowego!

*zgodnie z przepisami prawa

Więcej: https://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/...zno-ryzowe

 

 
cheerios owsiany

NESTLÉ CHEERIOS OWSIANY

NESTLÉ CHEERIOS OWSIANY to nowy produkt łączący wspaniały smak z pozytywnymi właściwościami owsianki*. Podczas badań konsumenckich doceniły go zarówno dzieci i jak i dorośli. Posiada bardzo dobry profil żywieniowy, zawiera aż 91% pełnego ziarna w wariancie klasycznym i 9% cukru. Ponadto jest źródłem błonnika*, witamin z grupy B, witamin C i D oraz wapnia i żelaza. Nie zawiera sztucznych aromatów ani oleju palmowego. Dostępny w dwóch wariantach: klasycznym oraz z jabłkiem i cynamonem, dla całej rodziny.

*Błonnik owsiany przyczynia się do normalnego funkcjonowania jelit. Pamiętaj, że bardzo ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

Więcej informacji: : https://www.nestle-cereals.com/pl/pl/nowosc-cheerios-owsiany

 

 

2. Programy edukacyjne

Rodzice i opiekunowie potrzebują wsparcia w kształtowaniu u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych i aktywnego stylu życia. Wspieramy ich za pośrednictwem programów edukacyjnych. W ten sposób dzielimy się wiedzą o np. wartościach odżywczych, udostępniamy przepisy na zdrowsze posiłki i udzielamy praktycznych porad.

 

Oto kilka przykładów:

 

lekkoatletyka

 

Lekkoatletyka dla każdego!

To program organizowany od 2014 roku przez Polski Związek Lekkiej Atletyki i Nestlé Polska, przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki i pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej. Jego celem jest propagowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej regularnej i bezpiecznej aktywności fizycznej oraz szerzenie wiedzy o prawidłowym odżywianiu, nawadnianiu, komponowaniu posiłków i wielkości porcji. Jest to możliwe dzięki zaangażowaniu społeczności uczniów, rodziców i trenerów w treningi lekkoatletyczne oraz lekcje żywieniowe. Od początku istnienia programu objęliśmy nim ponad 400 000 dzieci w całej Polsce. Tu można przeczytać więcej. 

 

gotuj się na zmiany

 

Gotuj się na zmiany

Polskie nastolatki zaliczane są do najszybciej tyjących w Europie. Wynika to w dużej mierze z nieprawidłowych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej.

Marka WINIARY chce pomóc to zmienić, tak aby przyszłe pokolenia cieszyły się zdrowiem i dobrą formą. Dlatego od 2010 roku, pod patronatem WINIARY, organizowany jest ogólnopolski Program Edukacyjny Gotuj się na zmiany. Program ten skierowany jest do uczniów ostatnich klas szkoły podstawowej (12-15 lat), rodziców i nauczycieli i ma na celu edukować młodzież szkolną i ich opiekunów w zakresie zasad prawidłowego odżywiania i aktywnego stylu życia.

Podczas dziewięciu dotychczasowy edycji Programu, udało się dotrzeć z treściami edukacyjnymi do ponad miliona uczniów.

Więcej na stronie www  https://www.gotujsienazmiany.pl/

 

cooking

 

Nestlé Professional i Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni

Aby uczcić Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni, szefowie kuchni na całym świecie współpracują z nauczycielami i rodzicami, ucząc dzieci podstawowych umiejętności i dzieląc się swoją miłością do zdrowego gotowania. W Polsce, z okazji tego dnia organizujemy specjalne warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku szkolnym. W 2019 roku wzięło w nich udział blisko 200 dzieci i ponad 20 szefów kuchni.

 

n4hk

 

Programy szkolne Nestlé for Healthier Kids

We współpracy z ponad 300 partnerami na całym świecie i za pośrednictwem naszego modułu edukacyjnego dla szkół zapewniamy nauczycielom, rodzicom i dzieciom szeroki wachlarz pomysłów na zajęcia o odżywianiu i aktywności fizycznej. W ten sposób, w ponad 80 krajach promujemy zdrowy styl życia w środowisku szkolnym.

Programy te są oparte na naukach żywieniowych i behawioralnych. Ich celem jest zachęcenie uczniów do przyjęcia co najmniej sześciu zdrowych nawyków.