Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Pozyskiwanie kakao

Ziarne kakaowce

Kakao jest podstawowym składnikiem słodyczy z portfolio Nestlé, szczególnie czekolady.

Nasz postęp w kierunku odpowiedzialnie pozyskiwanego kakao

85.5 %
179399
1386240

Nestlé Cocoa Plan wraz z certyfikatem Rainforest Alliance wspierają nas w walce z wyzwaniami społecznymi i środowiskowymi, na drodze do stworzenia zrównoważonego łańcucha dostaw kakao. Dążymy do tego, aby do 2025 r. pozyskiwać 100% kakao w ramach Nestlé Cocoa Plan.

Income Accelerator Program, który po raz pierwszy Nestlé wprowadziło na Wybrzeżu Kości Słoniowej, pomyślnie zakończył fazę testów w dużej skali i obecnie wdrażany jest w Ghanie.  

Nasze podejście do pozyskiwania kakao

Nestlé Cocoa Plan to nasza strategia stworzenia bardziej odpowiedzialnego łańcucha dostaw kakao. Współpracujemy z rolnikami, społecznościami oraz lokalnymi i międzynarodowymi organizacjami, by opracowywać i wdrażać nowe rozwiązania odpowiadające na wyzwania stojące przed rolnikami uprawiającymi kakao.

Oprócz współpracy ze społecznością rolniczą dążymy do tego, aby wszyscy dostawcy kakao przestrzegali naszego Standardu Odpowiedzialnego Pozyskiwania Kakao (Responsible Sourcing Standard). Z roku na rok rozszerzamy zasięg programu Nestlé Cocoa Plan i dążymy do tego, by objęte nim było 100% naszych dostaw kakao do końca 2025 r.

Income Accelerator Program  

Income Accelerator Program realizowany w ramach Nestlé Cocoa Plan, ma na celu zwalczanie ryzyka związanego z pracą dzieci, poprzez zachęcanie i wspieranie zmian w gospodarstwach uprawiających kakao, a także pomoc w uzyskaniu dochodu wystarczającego na utrzymanie. W celu realizacji założeń programu zapewnione zostało wsparcie w czterech obszarach: produktywność gospodarstw uprawiających kakao, edukacja dzieci, agroleśnictwo i dodatkowy dochód, wspierany przez premie finansowe. Po udanej fazie testów na dużą skalę na Wybrzeżu Kości Słoniowej, Income Accelerator Program w ramach Nestlé Cocoa Plan zostanie uruchomiony w Ghanie.

Do tej pory wspieraliśmy rolników uprawiających kakao w obszarze zwiększania produktywności upraw poprzez szkolenia w zakresie technik rolno-leśnych, dywersyfikację dochodów oraz poprzez wyposażenie i dotowanie grup rolników zajmujących się przycinaniem kakaowców. Ich rodziny uczestniczyły w wiejskich stowarzyszeniach oszczędnościowych i pożyczkowych, połączonych ze szkoleniami w zakresie równości płci i przedsiębiorczości. Podejmowane działania pozytywnie wpływają między innymi na zwiększanie zapisów do szkół oraz na fakt, że kobiety są coraz częściej zaangażowane w podejmowanie decyzji.  

Zasięg programu obejmuje już 10 000 rodzin w regionach Wybrzeża Kości Słoniowej Abengourou, Gagnoa i Divo, zostanie on przedłużony do 2030 r. Docelowo obejmie on około 160 000 rodzin uprawiających kakao w całym łańcuchu dostaw Nestlé.

Więcej informacji można znaleźć w naszym sprawozdaniu z postępów (PDF, 2 MB)

Trzy filary Nestlé Cocoa Plan

Lepsze rolnictwo
Zapewnienie szkoleń i zasobów, aby pomóc rolnikom poprawić jakość ich upraw, zwiększyć dochody i polepszyć ich sytuację życiową.
Lepsze rolnictwo
Lepsze życie
Zwalczanie ryzyka związanego z pracą dzieci, wzmacnianie pozycji kobiet i poprawa edukacji, aby pomóc społecznościom w rozwoju.
Lepsze życie
Lepsze kakao
Poprawa identyfikowalności łańcucha dostaw i przeciwdziałanie wylesianiu.
Lepsze kakao

Lepsze rolnictwo

Nestlé pomaga rolnikom poprawić jakość upraw oraz polepszyć ich sytuację życiową poprzez wspieranie najlepszych praktyk, dostarczanie zasobów i zachęcanie do wdrażania praktyk rolnictwa regeneratywnego. Szkolenia odbywają się w szkołach rolniczych i w ramach indywidualnego coachingu.  

Zapewniamy rolnikom szkolenia, które mają na celu pomóc zmniejszyć liczbę chorób w uprawach, poprawić jakość ziaren, ożywić plantacje i zarządzać gruntami w bardziej zrównoważony sposób. Aby pomóc w dywersyfikacji dochodów rolników, zapewniamy szkolenia oraz możliwość uprawy manioku i babki lancetowatej, hodowli zwierząt i wprowadzenia pszczelarstwa w celu produkcji miodu.

Regenerative agriculture and income accelerator program

Materiał został nakręcony telefonem komórkowym, co może mieć wpływ na jakość dźwięku i obrazu.


Lepsze życie

Zwalczanie ryzyka związanego z pracą dzieci w naszym łańcuchu dostaw kakao

Ryzyko związane z pracą dzieci jest złożoną i trudną kwestią w łańcuchu dostaw kakao i związane jest z wieloma czynnikami, w tym m.in. ubóstwem, demografią, dostępem i poziomem edukacji, infrastrukturą i lokalnymi uwarunkowaniami kulturowymi. Nestlé współpracuje z International Cocoa Initiative, partnerami z łańcucha dostaw i lokalnymi społecznościami w Afryce Zachodniej, aby przeciwdziałać ryzyku związanemu z pracą dzieci.

Od 2012 r. ważnym elementem naszej pracy jest System Monitorowania Pracy Dzieci (Child Labor Monitoring and Remediation System, CLMRS), który pomaga nam zidentyfikować dzieci narażone na ryzyko pracy, podnosić świadomość i zapewniać środki zaradcze.

Podejmowane działania naprawcze obejmują pomoc dzieciom w uzyskaniu dostępu do edukacji poprzez budowę i remonty szkół, dostarczanie wyprawek szkolnych i pomoc w uzyskaniu aktów urodzenia. Więcej informacji na temat osiągnięć i wyzwań związanych z prowadzeniem CLMRS w Wybrzeżu Kości Słoniowej można znaleźć w raportach globalnych Zwalczanie pracy dzieci (PDF, 6 MB) i Tworzenie wspólnej wartości i zrównoważonego rozwoju 2023 (PDF, 19 MB).

Program Nestlé Cocoa Plan pomaga również transformować łańcuchy dostaw kakao wykraczające poza Nestlé. Nasz System Monitorowania Pracy Dzieci został wdrożony przez wiele firm jako wiodące narzędzie do zwalczania zagrożeń związanych z pracą dzieci. Przeciwdziałanie zagrożeniom związanym z pracą dzieci i zapewnienie im dostępu do edukacji jest jedną z dziesięciu najważniejszych kwestii związanych z prawami człowieka, podejmowanych w naszym planie działania.

Lepsze kakao

Nestlé ściśle współpracuje z bezpośrednimi dostawcami i partnerami, aby móc monitorować pochodzenie kakao od rolników konkretnych gospodarstw i wdrażać na nich praktyki, takie jak sadzenie lasów i drzew owocowych, które zapobiegają wylesianiu.

Zwiększenie identyfikowalności w złożonym łańcuchu dostaw kakao

Naszym celem jest osiągnięcie pełnej identyfikowalności i segregacji naszych wyrobów kakaowych, od ich pochodzenia do fabryki. Pozyskiwane przez nas kakao jest w dużej mierze uprawiane przez drobnych producentów rolnych. Nasze podejście polega na współpracy ze spółdzielniami rolniczymi, ponieważ skupiają one plony wielu rolników, zapewniając jednocześnie możliwość identyfikowalności i rejestrowania zakupów od poszczególnych gospodarzy.

Dzieci w wieku szkolnym wspierane przez Nestlé Cocoa Plan

Pełna identyfikowalność zwiększa transparentność łańcucha dostaw oraz odpowiedzialność, zarówno wewnętrznie, jak i w skali całej branży. Ma to kluczowe znaczenie dla skutecznego przeciwdziałania ryzyku, które jest związane z pracą dzieci i wylesieniem w produkcji kakao.

Bezpośredni dostawcy Nestlé (zakres 1) (PDF, 300 KB) zarządzają relacjami handlowymi ze spółdzielniami i większością ich działań w zakresie zrównoważonego rozwoju, w tym, w odpowiednich przypadkach, certyfikacją Rainforest Alliance.

Zespół Nestlé bezpośrednio zarządza niektórymi kwestiami, w tym nadzorem nad szkółkami drzew zacieniających, szkoleniami dotyczącymi równości płci dla spółdzielni i opracowywaniem szkoleń wideo. Nestlé wspiera finansowo rolników zajmujących się przycinaniem kakowca w celu poprawy wydajności i testuje nowe pomysły, które dostawcy mogą wykorzystać na dużą skalę.

Raport Nestlé Cocoa Plan

Uprawa kakao w środowisku leśnym

Kakaowce rosną lepiej i dają zdrowsze plony, gdy uprawiane są w cieniu większych drzew.  

W ramach naszych działań na drodze do osiągnięcia zerowej emisyjności netto i inicjatywy Income Accelerator Program zachęcamy rolników do sadzenia większej ilości lasów i drzew owocowych, aby w ten sposób chronili swoje uprawy przed wysokimi temperaturami i nadmiernymi opadami deszczu. Drzewa poprawiają gospodarkę wodną upraw, wspierają lokalną bioróżnorodność, wzbogacają materię organiczną gleby i umożliwiają sekwestrację dwutlenku węgla. Stanowią one również potencjalne dodatkowe źródło dochodu dla rolników.

W ramach programu Nestlé Cocoa Plan rozdaliśmy na całym świecie 1,39 miliona sadzonek drzew leśnych i owocowych.

Wspieranie lokalnych społeczności

Transparentne raportowanie kwestii związanych z wylesianiem

Od 2020 r. Nestlé corocznie informuje o tym, jak przeciwdziała wylesianiu i promuje praktyki regeneratywne wśród rolników uprawiających kakao w Wybrzeżu Kości Słoniowej i  Ghanie.

Sporządzony raport Towards Forest Positive Cocoa jest częścią naszego zaangażowania w Cocoa & Forests Initiative (CFI). CFI to kierowane przez rządy Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany porozumienie 35 wiodących firm produkujących kakao i czekoladę, reprezentujących 85% światowego zużycia kakao. Celem inicjatywy jest położenie kresu wylesianiu i odbudowa terenów leśnych.

Z powodzeniem zakończyliśmy pierwszy etap CFI 1.0 – ważny krok dla Nestlé i innych firm-sygnatariuszy, interesariuszy oraz rządów i obecnie jesteśmy w drugiej fazie CFI na lata 2023–2025. Zdajemy sobie sprawę z potrzeby przyspieszenia i zwiększenia pomocy, poprzez wspólne działania i współfinansowanie na priorytetowych obszarach, jako działania uzupełniające inwestycje w łańcuchy dostaw.

Podjęta przez nas współpraca z CFI jest częścią naszej strategii Forest Positive zainicjowanej w 2021 r. w celu kontynuowania działań na rzecz zaprzestania wylesiania w naszym łańcuchu dostaw. Forest Positive oznacza dla nas wyjście poza zarządzanie ryzykiem wylesiania w naszym łańcuchu dostaw w kierunku wywierania pozytywnego wpływu na nasze szeroko pojęte obszary zaopatrzenia.

Bujne lasy i zaangażowane społeczności

Wysiłki Nestlé na rzecz ograniczenia wylesiania w lesie Cavally na Wybrzeżu Kości Słoniowej pomogły zapewnić naturalną regenerację 7000 hektarów i ponowne zalesienie prawie 1500 hektarów, przynosząc jednocześnie korzyści finansowe 1400 osobom.  

Druga faza projektu będzie opierać się na:  
▪️ stymulowaniu naturalnej regeneracji i rekultywacji zdegradowanych obszarów w ścisłej współpracy z lokalnymi społecznościami;
▪️ pomocy właścicielom małych gospodarstw rolnych w zwiększeniu ich produktywności, osiągnięciu większej dywersyfikacji dochodów i uzyskaniu łatwiejszego dostępu do dofinansowania;
▪️ podnoszeniu świadomości i ułatwianiu dostępu do szkół w celu ochrony praw dzieci, w szczególności poprzez pozyskiwanie aktów urodzenia;
▪️ utworzeniu bardziej transparentnego łańcucha dostaw kakao i kauczuku poprzez zwiększenie identyfikowalności oraz transparentności cen i płatności dla producentów.

Raport na temat zrównoważonego rozwoju