Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Zrównoważone uprawy kawy – podejście Nestlé
Dla wielu osób kawa to element prostego, codziennego rytuału. Kluczowe jest, by powstawała ona w sposób zrównoważony, a uprawy kawy były możliwe nie tylko dziś, ale także w przyszłości.
Mając to na uwadze, analizujemy cały nasz łańcuch wartości – od uprawy kawy po sklepowe półki – by zmniejszać wpływ produkcji kawy na środowisko. Robimy to w ramach programu Nescafé Plan, który działa już od ponad 10 lat i koncentruje się na zrównoważonym rozwoju upraw kawy na całym świecie.
Działania na rzecz większej wydajności upraw i odporności sadzonek
Na całym świecie ściśle współpracujemy z rolnikami prowadzącymi uprawy kawy – w Brazylii, Kolumbii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, Meksyku, na Filipinach i w Wietnamie. Pomagamy odmładzać uprawy kawy, dystrybuując wśród nich nowe sadzonki najwyższej jakości. Jesteśmy dumni, że od 2010 roku przekazaliśmy naszym partnerom aż 235 milionów wysokowydajnych i odpornych na choroby sadzonek. Pomogło to w odnowieniu blisko 120 000 hektarów upraw kawy oraz poprawie jakości gleb.
Ważną częścią naszego podejścia jest również dywersyfikacja upraw kawy. Aby zwiększyć ich wydajność i odporność, opracowaliśmy 15 nowych odmian kawy arabika i robusta, które trafiły do plantatorów z Meksyku, Kolumbii, Ekwadoru, Filipin i Tajlandii. Innowacyjne podejście do upraw kawy pozwala nie tylko uzyskać lepszą jakość ziaren, ale też zapewnia stabilność ekonomiczną rolnikom.
Nestlé zobowiązało się, że do 2025 roku 100% swojej kawy będzie pozyskiwać ze zrównoważonych upraw kawy. Oznacza to, że ziarna będą mogły zostać przypisane do zidentyfikowanej grupy rolników, a ich jakość i sposób produkcji będą certyfikowane przez niezależne organizacje. Już pod koniec 2020 roku Nescafé pozyskiwało w ten sposób 75% kawy, dążąc do osiągnięcia 100%.
Pozytywny wpływ na środowisko i społeczeństwo
Dążymy do zmniejszenia emisji CO₂ nie tylko w miejscach, gdzie prowadzone są uprawy kawy, ale również w całym łańcuchu dostaw. Ograniczamy zużycie tworzyw sztucznych i pracujemy nad tym, aby wszystkie opakowania nadawały się do recyklingu lub ponownego użycia do 2025 roku.
Dla nas kawa to więcej niż filiżanka napoju. To odpowiedzialność i troska o przyszłość – o środowisko, o ludzi i o zrównoważony rozwój upraw kawy. To tworzenie odpornych i regeneracyjnych systemów uprawy, ochrona i odbudowa lasów oraz wspieranie lokalnych społeczności i rolników, którzy codziennie troszczą się o swoje uprawy kawy.
"Chcemy tworzyć wspólną wartość, wspierając rolników, by stawali się bardziej efektywni i uzyskiwali większe dochody, jednocześnie w zrównoważony sposób prowadząc uprawy kawy, z których powstaje kawa najwyższej jakości" – mówi Ngoc Pham Phu, Kierownik Działu Usług Rolniczych.
310
milionów
1
+ million
Mamy szansę przyczynić się do budowania lepszej przyszłości dla wszystkich uczestników łańcucha wartości kawy — przyszłości, która będzie regeneracyjna i bardziej inkluzywna.
Więcej informacji
Dowiedz się więcej:
-
Nestlé przedstawia plany wsparcia regeneracyjnych systemów żywnościowych Więcej -
Od ochrony do odnowy lasów. Nestlé wdraża nową strategię i zwiększa wykorzystanie monitoringu satelitarnego Więcej -
Nestlé Waters planuje osiągnąć pozytywny wpływ na zasoby wodne poprzez regenerację lokalnych obiegów wody Więcej