Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Zrównoważone uprawy kawy – podejście Nestlé

Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy

Dla wielu osób kawa to element prostego, codziennego rytuału. Kluczowe jest, by powstawała ona w sposób zrównoważony, a uprawy kawy były możliwe nie tylko dziś, ale także w przyszłości. 

Mając to na uwadze, analizujemy cały nasz łańcuch wartości – od uprawy kawy po sklepowe półki – by zmniejszać wpływ produkcji kawy na środowisko. Robimy to w ramach programu Nescafé Plan, który działa już od ponad 10 lat i koncentruje się na zrównoważonym rozwoju upraw kawy na całym świecie.

Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy

Działania na rzecz większej wydajności upraw i odporności sadzonek

Na całym świecie ściśle współpracujemy z rolnikami prowadzącymi uprawy kawy – w Brazylii, Kolumbii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, Meksyku, na Filipinach i w Wietnamie. Pomagamy odmładzać uprawy kawy, dystrybuując wśród nich nowe sadzonki najwyższej jakości. Jesteśmy dumni, że od 2010 roku przekazaliśmy naszym partnerom aż 235 milionów wysokowydajnych i odpornych na choroby sadzonek. Pomogło to w odnowieniu blisko 120 000 hektarów upraw kawy oraz poprawie jakości gleb.

Ważną częścią naszego podejścia jest również dywersyfikacja upraw kawy. Aby zwiększyć ich wydajność i odporność, opracowaliśmy 15 nowych odmian kawy arabika i robusta, które trafiły do plantatorów z Meksyku, Kolumbii, Ekwadoru, Filipin i Tajlandii. Innowacyjne podejście do upraw kawy pozwala nie tylko uzyskać lepszą jakość ziaren, ale też zapewnia stabilność ekonomiczną rolnikom.

Nestlé zobowiązało się, że do 2025 roku 100% swojej kawy będzie pozyskiwać ze zrównoważonych upraw kawy. Oznacza to, że ziarna będą mogły zostać przypisane do zidentyfikowanej grupy rolników, a ich jakość i sposób produkcji będą certyfikowane przez niezależne organizacje. Już pod koniec 2020 roku Nescafé pozyskiwało w ten sposób 75% kawy, dążąc do osiągnięcia 100%.

nescafe-plan-farmer-training-wide

 

Pozytywny wpływ na środowisko i społeczeństwo

Dążymy do zmniejszenia emisji CO₂ nie tylko w miejscach, gdzie prowadzone są uprawy kawy, ale również w całym łańcuchu dostaw. Ograniczamy zużycie tworzyw sztucznych i pracujemy nad tym, aby wszystkie opakowania nadawały się do recyklingu lub ponownego użycia do 2025 roku.

Dla nas kawa to więcej niż filiżanka napoju. To odpowiedzialność i troska o przyszłość – o środowisko, o ludzi i o zrównoważony rozwój upraw kawy. To tworzenie odpornych i regeneracyjnych systemów uprawy, ochrona i odbudowa lasów oraz wspieranie lokalnych społeczności i rolników, którzy codziennie troszczą się o swoje uprawy kawy.

"Chcemy tworzyć wspólną wartość, wspierając rolników, by stawali się bardziej efektywni i uzyskiwali większe dochody, jednocześnie w zrównoważony sposób prowadząc uprawy kawy, z których powstaje kawa najwyższej jakości" – mówi Ngoc Pham Phu, Kierownik Działu Usług Rolniczych.

310 milionów
1 + million

Więcej informacji