Niezależnie od tego, czy masz wieloletnie doświadczenie zawodowe, czy właśnie ukończyłeś studia, masz szansę na karierę w Nestlé. Wyszukaj oferty pracy tutaj.
Pozyskiwanie kawy

Od NESCAFÉ po NESPRESSO – ziarna, które pozyskujemy od rolników z całego świata, trafiają do naszych najbardziej popularnych marek.
Większość pozyskiwanej przez nas kawy pochodzi od właścicieli małych gospodarstw rolnych, a to czyni ich kluczową częścią globalnego łańcucha dostaw Nestlé. Wraz z rosnącym popytem na kawę na całym świecie, społeczności rolników często stają przed szeregiem złożonych wyzwań ekonomicznych, społecznych i kulturowych. Dlatego Nestlé nieustannie pracuje nad ulepszaniem swojego łańcucha dostaw kawy.
Nasz postęp w kierunku odpowiedzialnie pozyskiwanej kawy
Nasze podejście do poprawy naszego łańcucha dostaw kawy
NESCAFÉ Plan
Nestlé przyspiesza zintegrowany plan działania dzięki programowi NESCAFÉ Plan 2030, aby wspierać bardziej inkluzywną przyszłość naszych łańcuchów wartości związanych z kawą. Rolnictwo regeneratywne jest fundamentem NESCAFÉ Plan: pomagamy rolnikom w przejściu na praktyki rolnictwa regeneratywnego, które mają na celu jednocześnie przyczynić się do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla i zwiększenia dochodów rolników, a także stworzenia lepszych warunków społecznego funkcjonowania. Niezależne badania mierzą wpływ tych programów i pomagają w lepszym zrozumieniu dobrych praktyk.

Ponadto wspieramy i wprowadzamy różnego rodzaju szkolenia dla rolników, które mają na celu zwiększyć ich odporność ekonomiczną i rozwijać wiedzę na temat najlepszych rozwiązań.
Program NESPRESSO AAA Sustainable Quality™
Program NESPRESSO AAA Sustainable Quality™ został uruchomiony w 2003 r. we współpracy z Rainforest Alliance i ma on na celu zapewnić NESPRESSO wysokiej jakości kawę, a równocześnie wspierać poprawę warunków życia rolników, jak i całych społeczności oraz ochronę środowiska.
Do 2030 roku NESPRESSO wraz z partnerami programu zamierza zasadzić 32 miliony drzew na plantacjach kawy i wokół nich w dziewięciu krajach, w których marka pozyskuje surowiec. Jest to ważna część strategii NESPRESSO mającej na celu pomoc plantatorom kawy w dostosowaniu się do zmian klimatycznych, poprzez osiągnięcie wielu realnych korzyści, takich jak: zmniejszenie erozji gleby, zapewnienie wody i regulację temperatury.
Dowiedz się więcej o działaniach NESPRESSO związanych z aspektami etycznymi i ochroną środowiska naturalnego.
Transparentność w łańcuchu dostaw kawy
Jako Nestlé zobowiązujemy się, że do 2025 r. 100% ziaren kawy będzie pozyskiwane w sposób odpowiedzialny. Nieustannie koncentrujemy się na kwestii poprawy identyfikowalności kawy, którą pozyskujemy. Angażujemy się we współpracę z dostawcami i rolnikami, aby dokonywać pozytywnych zmian i wspierać ich w doskonaleniu stosowanych przez nich praktyk.
NESPRESSO regularnie publikuje raport Positive Cup, zawierający szczegółowe informacje na temat pracy w 18 regionach pozyskiwania w ramach programu AAA Sustainable Quality™. W 2023 r. NESCAFÉ opublikowało NESCAFÉ Plan 2030 Progress Report, a publikacja ta będzie aktualizowana każdego roku.
Nowe umiejętności i wysokowydajne sadzonki dla rolników
Nestlé korzysta z wiedzy agronomów z całego świata, aby wspierać rolników uprawiających kawę w osiąganiu obfitych plonów. Od ponad dekady firma wspiera szkolenia rolników w zakresie najlepszych praktyk rolniczych. W ten sposób Nestlé pomaga poprawić wydajność i jakość ich gospodarstw oraz zdywersyfikować uprawy. Dzięki temu obniża się też ryzyko ekonomiczne upraw kawy, poprawia bioróżnorodność i ogranicza negatywny wpływ praktyk rolniczych na środowisko, na przykład poprzez zastosowanie bardziej wydajnych metod nawadniania.

Nestlé pomaga również odnawiać farmy kawowca poprzez dystrybucję wysokiej jakości sadzonek kawy wśród rolników. Ściśle współpracuje z plantatorami kawy na całym świecie, w takich miejscach jak Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Filipiny i Wietnam. Z dumą możemy powiedzieć, że od 2010 r. Nestlé przekazało rolnikom ponad 235 milionów wysokowydajnych i odpornych na choroby sadzonek kawy, co pomogło w odnowieniu ponad 130 000 hektarów gospodarstw uprawy kawowca na całym świecie.
Rozwój nowych i lepszych odmian kawy jest również ważną częścią działalności Nestlé. Aby zwiększyć produktywność, odporność i jakość, w ramach naszego programu badawczo-hodowlanego opracowaliśmy i firma wprowadziła na rynek 15 nowych, wysokowydajnych odmian kawy arabica i robusta w Meksyku, Kolumbii, Ekwadorze, na Filipinach oraz w Tajlandii. W Meksyku nowe odmiany kawy zapewniają o 50% wyższe plony, co przyczynia się szacunkowo do zmniejszenia śladu węglowego o 30%.
Rolnictwo regeneratywne i sprawiedliwa transformacja
Zaspokojenie rosnącego popytu na kawę bez możliwości zwiększenia plonów na obecnych obszarach uprawy kawy może mieć negatywny wpływ na wrażliwe ekosystemy. Nowe plantacje kawy mogą zwiększyć ryzyko wycinki lasów, zmniejszając regionalną bioróżnorodność, szkodząc siedliskom zwierząt i potęgując skutki zmian klimatycznych. Zamiast rozszerzać swoją działalność na cenniejsze, dziewicze obszary, Nestlé współpracuje z plantatorami kawy, pomagając im wprowadzać praktyki regeneratywne w celu poprawy wydajności obecnie uprawianych gruntów. Obejmują one: optymalizację nawożenia, agroleśnictwo i uprawę współrzędną, które mają na celu wspierać bioróżnorodność, chronić zasoby wodne i zwiększać plony, zapewniając rolnikom długofalowe korzyści ekonomiczne.
Nestlé pomaga społecznościom rolniczym wprowadzać praktyki regeneratywne w wielu krajach, tym m.in. w siedmiu, w których NESCAFÉ pozyskuje 90% swojej kawy – Brazylii, Kolumbii, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Hondurasie, Indonezji, Meksyku i Wietnamie.

W ramach programu NESCAFÉ Plan 2030, wraz z inwestycjami Nestlé w rolnictwo regeneratywne i realizacją strategii osiągnięcia zerowej emisyjności netto, do 2030 r. firma planuje zainwestować miliard franków szwajcarskich w ramach zintegrowanej strategii na rzecz łańcucha dostaw kawy.
Pszczoły na rzecz kawy
Nestlé współpracuje z ekspertami w Kolumbii i Kostaryce, aby sprawdzić, czy wspieranie rodzimych kolonii pszczół może pomóc w zwiększeniu wydajności plantacji kawy. Start-up Ubees posiada system monitorowania uli i wskaźników zapylenia w czasie rzeczywistym, który wprowadziliśmy w nowych ulach, założonych na plantacjach kawy zaopatrujących NESPRESSO. Efektem tych działań jest poprawa zdrowia i wydajności kawowców, a także zapewnienie rolnikom dodatkowego źródła dochodu w postaci miodu.
Uznanie branży za odpowiedzialnie pozyskiwaną kawę
Nestlé zajęło pierwsze miejsce w kategorii ‘zrównoważoność kawy’ w nowym Indeksie Kawy 2023, który został przedstawiony w raporcie Coffee Barometer 2023. Raport podkreślił naszą spójną i kompleksową strategię pozyskiwania kawy, obejmującą polityki, cele i działania uwzględniające społeczne, środowiskowe i ekonomiczne aspekty produkcji kawy.
David Rennie, Executive Vice President, Head of Nestlé Coffee Brands Group, odniósł się do wyróżnienia: „To dowód uznania dla naszego długofalowego zaangażowania w odpowiedzialne pozyskiwanie kawy. Dzięki naszym wiodącym programom, NESCAFÉ Plan i NESPRESSO AAA Sustainable Quality™ Program, każdego dnia współpracujemy z plantatorami kawy, aby zapewnić odpowiedzialną uprawę i produkcję kawy, która sprzyja integracji społecznej i ekonomicznej. Zależy nam na ciągłym progresie i zaangażowaniu w tworzenie nowych sposobów na lepszą uprawę kawy”.
Poszanowanie praw człowieka wobec ludzi zajmujących się uprawą kawy w naszym łańcuchu dostaw
Nestlé zobowiązuje się do eliminowania ryzyka związanego z negatywnym wpływem na przestrzeganie praw człowieka w swoim łańcuchu dostaw kawy, w tym ryzyka pracy przymusowej i pracy dzieci oraz innych naruszeń praw pracowniczych.
Jesteśmy dumni, że NESPRESSO jest pierwszą marką w Nestlé, która ubiega się o akredytację Sprawiedliwej Pracy (Fair Labor Accreditation, FLA) dla swojego programu pozyskiwania kawy, AAA Sustainable Quality™ Program. We współpracy z FLA i ze swoją siecią interesariuszy z branży, z organizacjami pozarządowymi i środowiskiem akademickim NESPRESSO uruchomiło kompleksowy program, który ma na celu poprawę warunków pracy wszystkich pracowników na farmach uprawiających kawę dla NESPRESSO.
FLA to rygorystyczny, wieloletni program oceny, który ma prosty cel: lepszą ochronę praw pracowników w globalnych łańcuchach dostaw. Poprzez plany działania dotyczące kluczowych kwestii sprawdzamy i identyfikujemy możliwości wzmocnienia mechanizmów i polityk NESPRESSO w zakresie należytej staranności w zakresie praw człowieka (HRDD na poziomie korporacyjnym) oraz oceniamy wprowadzanie tych polityk na poziomie gospodarstw rolnych we wszystkich krajach, w których pozyskujemy surowiec.
Wzmacnianie pozycji kobiet w Afryce Wschodniej
Wielu rolników, z którymi współpracuje Nestlé, to kobiety. Naszym celem jest wspierać je w uzyskaniu lepszego dostępu do kredytów i przydatnych informacji. Pomagamy im również dywersyfikować dochody poprzez udostępnienie programów kształcenia zawodowego. W ciągu ostatnich dziewięciu lat dotarliśmy do ponad 15 000 kobiet w Afryce Wschodniej, podzieliliśmy się z nimi wiedzą na temat dobrych praktyk rolniczych, umiejętności finansowych i przywództwa.
Dzięki nowym kompetencjom mają one szansę zwiększyć swoje dochody. Większa niezależność finansowa nie tylko wzmacnia pozycję samych kobiet, ale także pomaga wyznaczyć kierunek dla dziewcząt i kobiet w przyszłości.
Budowanie źródeł utrzymania w rolnictwie dla młodych ludzi
Oprócz wspierania rolników o ugruntowanej pozycji zależy nam także na przyszłych pokoleniach. Nestlé zobowiązało się pomóc 10 milionom młodych ludzi na całym świecie w uzyskaniu dostępu do rozwoju kompetencji ekonomicznych do 2030 r.
Inicjatywa NESCAFÉ Youth daje młodym ludziom możliwość dowiedzenia się więcej o produkcji i jakości kawy, a także o dobrych praktykach rolniczych. Zdobywają oni również umiejętności cyfrowe, wiedzę biznesową i pewność siebie, co umożliwia zdobywanie lepszych ofert pracy lub rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej.
Wszystkie te działania mają na celu wspieranie nas w podróży w kierunku regeneracji. Angażując młodych, chcemy wyzwolić ich kreatywność i innowacyjność, wspierać kolejne pokolenie liderów w społecznościach zajmujących się uprawą kawy.

Mamy możliwość wspierania budowania lepszej przyszłości dla wszystkich w łańcuchu wartości kawy: przyszłości, która jest regeneratywna i bardziej inkluzywna.