Nestlé oficjalnie otworzyło Instytut Nauk Rolniczych, który ma za zadanie pomóc w rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych poprzez dostarczanie opartych na nauce rozwiązań w rolnictwie.
Przemawiając podczas ceremonii otwarcia, Paul Bulcke, Prezes Nestlé, powiedział: "Utrzymujemy bezpośrednie relacje z pokoleniami rolników na całym świecie. Aby nadal dostarczać ludziom smaczną, pożywną i przystępną cenowo żywność, musimy wspólnie przejść na bardziej zrównoważony system żywnościowy. Nowy instytut wzmocni naszą wiedzę i wykorzysta naszą globalną sieć, aby wspierać społeczności rolnicze i chronić naszą planetę."
W sytuacji, gdy globalne systemy żywnościowe znajdują się pod presją, istnieje pilna potrzeba przyspieszenia pracy nad nowymi podejściami, które zapewnią zrównoważone źródła żywności dla rosnącej populacji świata, przyczyniając się jednocześnie do poprawy warunków życia rolników.
W nowym instytucie eksperci Nestlé badają i opracowują rozwiązania w kluczowych obszarach, takich jak nauka o roślinach, systemy rolnicze i hodowla bydła mlecznego.
Instytut korzysta z dotychczasowego doświadczenia firmy w dziedzinie nauk o roślinach w zakresie kawy i kakao. Przez wiele lat naukowcy przyczyniali się do realizacji planów Nestlé dotyczących zrównoważonego pozyskiwania kakao i kawy - Nestlé Cocoa Plan i Nescafé Plan - włączając w to niedawne odkrycie kolejnych odmian kawy, bardziej odpornych na choroby i suszę.
Nestlé aktualnie wzmacnia tę wiedzę i rozszerza ją na inne uprawy, w tym roślin strączkowych i zboża. Instytut współpracuje również z rolnikami przy wdrażaniu praktyk rolnictwa regeneracyjnego w celu poprawy zdrowia gleby i wspierania bioróżnorodności. Ponadto eksperci badają nowatorskie podejścia w hodowli bydła mlecznego, które mogą potencjalnie zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych w obszarze żywienia krów i zarządzania obornikiem.
"Naszym celem jest identyfikacja najbardziej obiecujących rozwiązań, które promują produkcję odżywczych surowców rolnych, minimalizując jednocześnie ich wpływ na środowisko naturalne. Stosujemy podejście holistyczne i bierzemy pod uwagę wiele czynników, w tym wpływ na plony, ślad węglowy, bezpieczeństwo żywności i koszty, a także możliwość wykorzystania rozwiązań na większą skalę." – powiedział Jeroen Dijkman, Dyrektor Instytutu Nauk Rolniczych Nestlé.
Będąc częścią globalnej sieci badań i rozwoju Nestlé, instytut ściśle współpracuje z partnerami zewnętrznymi, w tym z rolnikami, uniwersytetami, organizacjami badawczymi, start-upami i partnerami branżowymi, aby ocenić i rozwijać rozwiązania oparte na nauce. Nowy instytut potwierdza zobowiązanie firmy do wzmacniania unikalnego ekosystemu innowacyjnego w Szwajcarii.
Oprócz nowych obiektów w Nestlé Research w Szwajcarii, instytut obejmuje jednostkę badawczą nauk roślinnych we Francji oraz gospodarstwa rolne zlokalizowane w Ekwadorze, Wybrzeżu Kości Słoniowej i Tajlandii, a także partnerstwa z gospodarstwami badawczymi.