Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy

Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy

Dla wielu osób kawa to element prostego, codziennego rytuału. Kluczowe jest, by powstawała ona w sposób zrównoważony, by jej uprawa była możliwa nie tylko dziś, ale także w przyszłości. 

Mając to na uwadze, analizujemy cały nasz łańcuch wartości – od upraw, do sklepowych półek – by zmniejszać wpływ produkcji kawy na środowisko. Robimy to w ramach programu Nescafé Plan, który działa już od ponad 10 lat.

Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy
Działania na rzecz większej wydajności upraw i odporności sadzonek

Na całym świecie ściśle współpracujemy z rolnikami uprawiającymi kawę – w Brazylii, Kolumbii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, Meksyku, na Filipinach i w Wietnamie. Pomagamy odmładzać uprawy, dystrybuując wśród nich nowe sadzonki najwyższej jakości. Jesteśmy dumni, że od 2010 roku udało nam się przekazać naszym partnerom aż 235 milionów wysokowydajnych i odpornych na choroby sadzonek. Pomogło to w odnowieniu blisko 120 000 hektarów upraw kawy przy jednoczesnej poprawie jakości gleb. 

Ważną częścią naszego podejścia jest również dywersyfikacja upraw. Aby zwiększyć ich wydajność, odporność i w efekcie podnieść także jakość ziaren, opracowaliśmy 15 nowych odmian kawy arabika i robusta, które trafiły do plantatorów z Meksyku, Kolumbii, Ekwadoru, Filipin i Tajlandii.

Nestlé zobowiązało się, że do 2025 roku 100% swojej kawy będzie pozyskiwać w sposób zrównoważony. Oznacza to, że ziarna będą mogły zostać przypisane do zidentyfikowanej grupy rolników, a ich jakość i sposoby produkcji będą zweryfikowane lub certyfikowane przez niezależne organizacje. Pod koniec 2020 roku Nescafé pozyskiwało w ten sposób już 75% swojej kawy i będzie kontynuować prace, by osiągnąć zadeklarowane 100%.

nescafe-plan-farmer-training-wide

 

Pozytywny wpływ na środowisko i społeczeństwo

Dążymy do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla nie tylko w miejscach, w których pozyskujemy ziarna, ale także w całym naszym łańcuchu dostaw. Zajmujemy się również kwestią tworzyw, z których wykonane są opakowania i podejmujemy wiele kroków, aby pomóc w realizacji zobowiązania Nestlé, zgodnie z którym do 2025 roku wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu lub ponownego wykorzystania.

Dla nas kawa to wiele więcej niż filiżanka napoju. To tworzenie odpornych i regeneracyjnych systemów uprawy. To wspieranie ochrony i odbudowy lasów. To zapewnianie rolnikom trwałych źródeł utrzymania. To poszanowanie praw człowieka. Te wartości przyświecają nam i naszym partnerom: od rolników, przez spółdzielnie, po sprzedawców – dzięki współpracy możemy wspólnie osiągnąć nasze cele.

"Chcemy tworzyć wspólną wartość, wspierając rolników, by stawali się bardziej efektywni i by uzyskiwali większe dochody, jednocześnie w zrównoważony sposób produkując jeszcze lepszej jakości kawę dla konsumentów" – komentuje Ngoc Pham Phu, Kierownik Działu Usług Rolniczych. 

 

235 milionów
900 +
649000 ton

Mamy szansę pomóc w budowaniu lepszej przyszłości dla wszystkich w łańcuchu wartości kawy: przyszłości, która jest regeneracyjna i integrująca

Philipp Navratil Nestlé SVP, Head of Beverages Strategic Business Unit

Więcej informacji

Zmierzamy ku regeneracji. Niektóre działania są już w toku.

Dowiedz się więcej

Raport nt. zrównoważonego rozwoju i tworzenia wspólnej wartości

POBIERZ
CSV