Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy

Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy

Dla wielu osób kawa to element prostego, codziennego rytuału. Kluczowe jest, by powstawała ona w sposób zrównoważony, by jej uprawa była możliwa nie tylko dziś, ale także w przyszłości. 

Mając to na uwadze, analizujemy cały nasz łańcuch wartości – od upraw, do sklepowych półek – by zmniejszać wpływ produkcji kawy na środowisko. Robimy to w ramach programu Nescafé Plan, który działa już od ponad 10 lat.

Tworzenie podstaw dla zrównoważonych upraw kawy

Działania na rzecz większej wydajności upraw i odporności sadzonek

Na całym świecie ściśle współpracujemy z rolnikami uprawiającymi kawę – w Brazylii, Kolumbii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Kenii, Meksyku, na Filipinach i w Wietnamie. Pomagamy odmładzać uprawy, dystrybuując wśród nich nowe sadzonki najwyższej jakości. Jesteśmy dumni, że od 2010 roku udało nam się przekazać naszym partnerom aż 235 milionów wysokowydajnych i odpornych na choroby sadzonek. Pomogło to w odnowieniu blisko 120 000 hektarów upraw kawy przy jednoczesnej poprawie jakości gleb. 

Ważną częścią naszego podejścia jest również dywersyfikacja upraw. Aby zwiększyć ich wydajność, odporność i w efekcie podnieść także jakość ziaren, opracowaliśmy 15 nowych odmian kawy arabika i robusta, które trafiły do plantatorów z Meksyku, Kolumbii, Ekwadoru, Filipin i Tajlandii.

Nestlé zobowiązało się, że do 2025 roku 100% swojej kawy będzie pozyskiwać w sposób zrównoważony. Oznacza to, że ziarna będą mogły zostać przypisane do zidentyfikowanej grupy rolników, a ich jakość i sposoby produkcji będą zweryfikowane lub certyfikowane przez niezależne organizacje. Pod koniec 2020 roku Nescafé pozyskiwało w ten sposób już 75% swojej kawy i będzie kontynuować prace, by osiągnąć zadeklarowane 100%.

nescafe-plan-farmer-training-wide

 

Pozytywny wpływ na środowisko i społeczeństwo

Dążymy do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla nie tylko w miejscach, w których pozyskujemy ziarna, ale także w całym naszym łańcuchu dostaw. Zajmujemy się również kwestią tworzyw, z których wykonane są opakowania i podejmujemy wiele kroków, aby pomóc w realizacji zobowiązania Nestlé, zgodnie z którym do 2025 roku wszystkie opakowania mają nadawać się do recyklingu lub ponownego wykorzystania.

Dla nas kawa to wiele więcej niż filiżanka napoju. To tworzenie odpornych i regeneracyjnych systemów uprawy. To wspieranie ochrony i odbudowy lasów. To zapewnianie rolnikom trwałych źródeł utrzymania. To poszanowanie praw człowieka. Te wartości przyświecają nam i naszym partnerom: od rolników, przez spółdzielnie, po sprzedawców – dzięki współpracy możemy wspólnie osiągnąć nasze cele.

"Chcemy tworzyć wspólną wartość, wspierając rolników, by stawali się bardziej efektywni i by uzyskiwali większe dochody, jednocześnie w zrównoważony sposób produkując jeszcze lepszej jakości kawę dla konsumentów" – komentuje Ngoc Pham Phu, Kierownik Działu Usług Rolniczych. 

 

235 milionów
900 +
649000 ton

Mamy szansę pomóc w budowaniu lepszej przyszłości dla wszystkich w łańcuchu wartości kawy: przyszłości, która jest regeneracyjna i integrująca

Philipp Navratil Nestlé SVP, Head of Beverages Strategic Business Unit

Więcej informacji

CSV