Sort by
Sort by

Babciny obiad

Czy to, co jedli Twoi przodkowie, może obecnie wpływać na Twoje zdrowie?
Babciny obiad
Powiedzenie „chwila w ustach, całe życie w biodrach” już samo w sobie jest raczej nieprzyjemnym upomnieniem, aby jeść zdrowo. Ale wyobraźmy sobie, jak byśmy się czuli, gdyby zamiast tego konsekwencje trwały przez kilka pokoleń?
 

Chociaż brzmi to dzinie, dowody wskazują, że nasza dieta i tryb życia mogą wpłynąć nie tylko na zdrowie naszych dzieci, ale także na kolejne pokolenia. Oczywiście oznacza to również, że to, jak żyli nasi przodkowie, może także wpływać na nas.

Czym jest epigenetyka?

 
Naukowcy coraz lepiej rozumieją, jak środowisko może wpływać na nasze geny. Dziedzina ta nazywa się epigenetyką, co oznacza dosłownie „na genetyce”. Zajmuje się badaniem informacji nawarstwionych na sekwencji znaków, która tworzy nasze DNA. Wyobraźmy sobie naszą sekwencję DNA jako instrukcję, jak stworzyć nasze ciało. Epigenetyka jest jak zakreślacz do zaznaczania najważniejszych fragmentów podręcznika, jak również części, które można zignorować.

Epigenetyka jest również często opisywana jako proces, w którym pewne geny w naszym DNA zostają włączone bądź wyłączone przez coś, czego doświadczamy.

Tak więc odkrycie, że to, co jemy oraz nasz tryb życia, wpływają na naszą epigenetykę, a tym samym na nasze geny, oznacza, że może również wpływać na geny naszych dzieci, gdy przekazujemy im nasze DNA.
 

Zdrowa dieta i tryb życia są już dostatecznie ważne, gdy musimy myśleć tylko o sobie. Gdy w grę wchodzi przyszłość ludzkości... cóż, wtedy robi się trochę bardziej niepokojąco. Dlatego właśnie badania w tym kierunku są tak ważne. Im lepiej zrozumiemy, w jaki sposób prowadzony przez nas tryb życia wpływa na nasze geny, tym lepiej będziemy mogli zrozumieć, jakie działania podejmować, aby zminimalizować działanie niewłaściwych czynników. 

 

Międzynarodowe badania

Konsorcjum EpiGen to jeden z największych projektów badań epigenetycznych na świecie. To partnerstwo publiczno-prywatne naukowców z Wielkiej Brytanii, Nowej Zelandii i Singapuru.
Nestlé rozpoczęło współpracę z EpiGen w 2011 roku i niedawno przeznaczyło 22 miliony CHF na sześcioletnie partnerstwo badawcze. Badania EpiGen pomagają nam zrozumieć, jak bardzo żywienie wpływa na geny. Naukowcy badają, jak dieta i tryb życia ciężarnych kobiet wpływają na geny ich dzieci. Nawet drobne zmiany epigenetyczne mogą wpłynąć na zdrowy wzrost oraz rozwój ich dzieci w przyszłości.
 
Zaangażowanie się w tak pionierskie badania w tym jakże ważnym obszarze umożliwi nam stworzenie produktów o potwierdzonym naukowo pozytywnym wpływie na zdrowie matek oraz ich dzieci Stefan Catsicas, Dyrektor ds. Technologii Nestlé.
 

Wczesne żywienie

Badania mają na celu poprawę jakości żywienia oraz redukcję występowania problemów związanych z ciążą, jak np. cukrzyca. Przypadłość ta wpływa na wzrost i rozwój dzieci oraz na zdrowie matki w przyszłości.
 
 
Od 2006 roku EpiGen dokonał znaczących odkryć w obszarach żywienia matek oraz małych dzieci. Badacze wykazali , że dieta niskowęglowodanowa podczas ciąży związana jest z chemicznymi zmianami we fragmentach DNA niemowlęcia. Zmiany te mogą wskazywać u dotkniętych nimi dzieci na wyższe ryzyko nadwagi lub otyłości w okresie dzieciństwa.

 


Podkreśla to zarówno znaczenie odpowiedniego żywienia oraz długoterminowe zagrożenia spowodowane jego brakiem.

Jest to stosunkowo nowa dziedzina nauki. Jednak już pogłębiła naszą wiedzę dotyczącą tego, jak ludzkie ciało adaptuje się do otoczenia i reaguje na nie. Jest również pewne, że dzięki temu będziemy bardziej świadomie dbać o zdrowie swoje, swoich dzieci, a nawet dzieci naszych dzieci.